Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östhammar

Rektorn tar time-out

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 05.49

Den rektor på en skola i Östhammars kommun som anklagas för sexuella trakasserier mot flera anställda, kommer inte att arbeta på skolan under höstterminen.

Han har själv begärt tjänstledighet det närmaste halvåret, och det fackliga ombudet Hans Johansson på Lärarnas riksförbund tror inte att rektorn kommer tillbaka till skolan:

- Jag tolkar det som att han tänker över om det över huvud taget är möjligt för honom att fungera i sin gamla tjänst. Jag har svårt att se hur det förtroendegap som finns för honom ska kunna överbryggas, säger Hans Johansson.

Det var sju kvinnliga anställda som i somras anmälde rektorn till diskrimineringsombudsmannen för sexuella trakasserier.

Från fackligt håll har man krävt att rektorn ska omplaceras till annan tjänst.

Östhammars kommun valde att tills vidare stänga av rektorn i avvaktan på att en arbetsmiljöutredning görs.

Många i personalen har känt stor oro under sommaren för hur det skulle bli nu i höst, och det har talats om massjukskrivningar om det blev så att rektorn fick komma tillbaka.

Men för en tid sen ansökte rektorn själv om ett halvårs obetald tjänstledighet till och med sista februari, en tjänstledighet som beviljades av kommunen.

Nu i veckan har också en av de sju anställda som gjorde anmälan till DO, haft en första förhandling där ett skadeståndskrav förts fram till kommunen. Förhandlingarna ajournerades, och kommunen ska nu fundera på skadeståndskravet.

Resultatet av den arbetsmiljöutredning som gjorts om arbetsförhållandena på skolan kommer i morgon att presenteras för kommunens skolledning. Skolchefen i kommunen Gunilla Nilsson Suikki säger att hon i dag inte vet om rektorn kan komma att återvända till skolan:

- Jag kan egentligen inte tro nånting alls, vi får se hur det blir.

Tycker du fortfarande att det här var en bra rekrytering?

- Ja, det var till en början en bra rekrytering. Men det visade sig ju sen att det var inte så bra, med tanke på hur pedagogerna reagerade.

- Det är väldigt tråkigt att vi har en ledare i verksamheten som uppenbarligen inte har fungerat som den ledare pedagogerna vill ha. Det är tråkigt att det inte har fungerat, det är jag den första att beklaga, säger skolchefen Gunilla Nilsson Suikki.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".