Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer insyn i privatskolor

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 05.51

Uppsala kommun ökar sin insyn i de privata skolorna

Istället för vartannat år så kommer exempelvis tjänstemän att varje år göra besök hos de fristående gymnasieskolorna och prata med elever och skolledning om verksamheten.

Lars- Göran Nyström, skolchef på den fristående gymnasieskolan GUC, grafiskt utbildningscenter tycker det är extra viktigt med granskning av skolor efter de upptäckta missförhållandena på det nu nedlagda Doctrina gymnasiet.

- Generellt sett så tycker jag att det är väldigt viktigt att man granskar skolorna. Inte minst nu när vi har en friskola där det har varit en hel del skriverier och framförallt i grunden varit stora problem. Då är det väldigt viktigt, inte minst för friskolerörelsen att man har en ordentlig koll från kommunens sida. Det är ju faktiskt så att alla skolor, inklusive den här skolan som jag pratar om har ju blivit granskade så att man kanske måste göra ett ändå bättre jobb för att kolla upp så att inget sådant här händer, att vi är säkra på att eleverna får den utbildning de ska ha och att skolorna håller kvalitet, säger han.

Det är skolinspektionen som ansvarar för tillsynen av de privata grund- och gymnasieskolorna runt om i landet och har ansvaret att tillrättavisa skolor som gör fel. Men kommunen kan även själv på olika sätt få veta mer om fristående skolornas verksamhet och vad kommunens bidrag går till. Den har ingen skyldighet att göra det. Däremot har kommuenn rätt till att genomföra samma insynsarbete som man gör i sina egna kommunala skolor. Alltså vill kommunen - så har de möjlighet att skaffa sig omfattande kunskap om friskolornas verksamhet.

I höst kommer Uppsala kommun göra besök hos samtliga gymnasieskolor i Uppsala och gör det nu mer ofta hos de privata utförarna.

Christer Öjdeby är en av kommunens tjänstemän som kommer göra intervjuerna.

- Jag skulle vilja säga att det är oerhört viktiga. Vi gör det ju främst för våra kunder, alltså eleverna men också för våra politiker så att de ska kunna se om resurserna de sätter in bli använda på bästa möjliga sätt. Dessutom så har vi lagt ut det på nätet nu så många parametrar kan man gå inte och jämföra som blivande elev och se hur det står till, förklarar han.

Men finns det någon oro kring just de fristående skolorna och därför gör ni nu fler besök?

- Jag förstår att du syftar på den gymnasieskola som inte finns kvar längre men vi har inga sådana misstankar utan den verka fungera väldigt bra på de allra flesta skolor så där känner vi ingen oro, säger han.

Enkäten innehåller tex frågor om som handlar om elevinflytande, om man känner av rasism på skolan och hur man jobbar mot mobbing. Omar Hijazi är rektor på den fristående skolan John Bauer. Han välkomnar besöken.

- Om man tillsammans kan hjälpas åt och om man tillsammans kan få den här transparensen, öppenheten, så dels hjälper vi ju varandra och dels så får vi ju en högre kvalitet för hela kommunen, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".