Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Upploppsutbildning för poliser sköts upp

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 07.19
1 av 2
Peter Lindberg, huvudskyddsombud vid Uppsalapolisen. Foto: Kina Pohjanen
2 av 2
Erik Lagerholm.

Alla poliser som jobbar i områdena Gottsunda/Valsätra och Stenhagen där det varit oroligt senaste tiden, har inte gått den nya utbildning som ska göra dom bättre rustade för att möta upploppsliknande tendenser.

Utbildningen handlar om att lära sig hur gruppmekanismer fungerar - för att snabbt kunna lugna ner situationen.

Det berättar Per Engström, som är chef på Rikspolisstyrelsens polisavdelning för taktiska frågor och metoder för svensk polis:
– Hur ska du kunna få en utkristallisering av bråkmakare eller uppviglare i en folksamling. Hur får du de övriga att ta avstånd från de här som eldar på?, säger han.

Utbildningen, som kallas bastaktik 2 - har satts samman av Rikspolisstyrelsen i samarbete med forskare från andra europeiska länder, för att polisen ska lära sig att uppträda likadant i mötet med folksamlingar, som vid stora idrottsevenemang, demonstrationer och upploppsituationer som dom vi haft i Uppsala dom senaste två veckorna.

Senast år 2011 ska alla poliser i yttre tjänst ha gått utbildningen och den ingår numer också i polisutbildningen.
– Det är för att få ner våldet helt enkelt – och lösa de här situationerna på ett mycket smidigare sätt, säger Per Engström.

I Uppsala län ligger man bra till när det gäller utbildningen, jämfört med många andra län. 114  poliser i yttre tjänst i länet har genomgått utbildningen under våren.

Ytterligare ett 60-tal skulle ha gått utbildningen - men man valde att skjuta på den fram till början på nästa år.

Erik Lagerholm, operativ chef vid Uppsalapolisen, fattade det beslutet. Anledningen är att man prioriterat andra saker, bland annat att utreda brott snabbare:
– Vi har så pass många utbildade att vi kände att vi kunde göra det. Och på grund av att vi i turlagen på ordningspolisen är lite decimerade på grund av att vi gjort en hel del satsningar på annan verksamhet, exempelvis krimjoursverksamhet, säger han.

När man planerat vilka poliser som ska åka ut till områdena där det varit orolig har man i första hand valt dem som gått basutbildning 2 eftersom dom anses bättre rustade. Men den personalen har inte alltid räckt till.

Från Polisförbundets sida, har man förståelse för att arbetsgivaren inte kunnat avvara personalen under utbildningstiden.

Men samtidigt understryker Peter Lindberg, som är huvudskyddsombud för Uppsalapolisen och vice ordförande i polisförbundet, lokalt, att utbildningen är mycket värdefull som förberedelse för att hantera den svåra situationen som poliserna befunnit sig i flera Uppsalastadsdelar dom senaste veckorna. Peter Lindberg arbetar också som insatsledare för poliser i yttre tjänst, bland annat för insatserna vid oroligheterna.

– Det är ändå en bra utbildning och man får sig en rejäl dos med mental förberedelse och hur man ska arbeta med de frågorna. Och det är oerhört viktigt att man kan hantera det, så att man är på det klara med vad man ska göra när man väl står där.
– Önskvärt vore naturligtvis om vi bara kunde ställa sådan personal på fötter när det gäller det här, säger han.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".