Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Planering för vaccinering

Publicerat söndag 13 september 2009 kl 12.35

Planeringen inför massvaccineringen mot den så kallade svininfluensan pågår för fullt i länets alla kommuner. De flesta kommuner har likartade planer, men Enköping går delvis en egen väg. Det visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort.

Barn upp till fem år kommer att vaccineras på landstingets barnavårdscentraler(BVC). Många kommuner kommer däremot att hjälpa till när det gäller barn i skolåldern. De flesta kommuner kommer också se till att kommunanställda och de som bor på äldreboenden blir vaccinerade.

Men i Enköpings kommun tänker man lite annorlunda. Där försöker man planera så att alla i familjen kan vaccineras samtidigt på samma ställe.

 –  Vi har börjat prata om att vi ska vaccinera hela familjer. Det ska inte behöva vara så att eleven behöver gå till sin skola och föräldern till ett annat ställe för att få sin spruta, säger Christina Bringfors-Dahlgren, informationschef i Enköpings kommun.

De flesta kommuner planerar att vaccinera alla sina anställda med hjälp av företagshälsovården, men även där skiljer sig Enköping från de andra. Där är det bara kommunens vårdpersonal som vaccineras genom kommunens försorg, säger Christina Bringfors-Dahlgren.

–  Våra medarbetare inom vård och omsorg är ju en prioriterad grupp, så de ska vaccineras först. Det handlar om ungefär 1 500 medarbetare. Vi försöker planera in en helg så fort vaccinet kommit, då den här vaccinationen ska ske.

Andra kommunanställda i Enköping får som alla andra kommuninvånare följa de allmänna anvisningarna om var man kan bli vaccinerad.

I Tierp diskuterar man möjligheten att också vaccinera föräldrarna på BVC när man är där med sitt barn. Tanken är också att de som bor i mindre orter som Fjärdhundra, Örsundsbro och Östervåla ska bli vaccinerade där, och ska inte behöva åka iväg till Enköping och Heby.

Men fortfarande kvarstår många frågetecken, bland annat är det ännu inte klart vart man faktiskt ska gå om man vill bli vaccinerad. Inte heller hur man ska göra om man tillhör någon av de riskgrupper som socialstyrelsen pekat ut.

Det är omkring 320 000 personer som kommer erbjudas vaccinering i Uppsala län. Något som kräver mycket även av kommunerna, säger Christina Bringfors-Dahlgren.

–  Det är viktigt att det blir så smidigt som det kan bli. Det är ju en väldigt stor apparat att sköta den här vaccineringen av alla medborgare i kommunen.


Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".