Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FORSMARK

Borrhål för kärnavfall

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 15.21
Forsmarks kärnkraftverk

Fyra kilometer djupa borrhål rakt ner i urberget skulle kunna vara en alternativ för slutförvaring av utjänt kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten tycker att alternativet bör utredas ytterligare inför planeringen av slutförvaret i Forsmark.

– Det vi är särskilt intresserade av är ju att titta på att strålsäkerheten sätts i främsta rummet i de principiellt viktiga vägvalen som man har gjort, säger Björn Dverstorp, en av experterna som arbetar med avfallsfrågan på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

SKB:s huvudalternativ är den så kallade KBS 3-metoden, som innebär att det högaktiva kärnkraftavfallet förvaras i kopparkapslar 500 meter ner i berget. Alternativet djupa borrhål innebär att avfallet borras ner på stora djup, två till fyra kilometer ner i berget.

– Man kan väl säga att djupa borrhål är ett särskilt intressant alternativ eftersom SKB:s egna analyser har visat att själva bergbarriären skulle kunna ge goda säkerhetsmarginaler för det här alternativet, säger Björn Dverstorp.

Om ungefär ett år ska företaget SKB, Svensk Kärnbränslehantering, lämna in sin tillståndsansökan för slutförvarsanläggningen i Forsmark till regeringen. En ansökan som måste innehålla miljökonsekvensbeskrivningar för alternativa metoder.

Men för Saida Engström på SKB är det kopparkapslarna som gäller. Djupa borrhål är inte tillräckligt säkert anser hon.

– Det här måste ju faktiskt vara förlåtande hantering mot mänskligt handlande. Vi ska kunna göra fel och ta tillbaka en kapsel och göra om det. Det är inte möjligt för djupa borrhål. För oss är det oacceptabelt att bränslet ska ligga i grundvattnet fyra kilometer under jord, blottat utan tillslutning. Vi kan inte stå för en sådan metod, säger Saida Engström.

Ingrid Gustavsson, Ekot
ingrid.gustavsson@sr.se
August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".