Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samarbete blir vanligare

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 04.44
Lars Skytt.

Samarbeten över kommungränserna kommer bli allt vanligare i framtiden, det tror flera av länets kommunpolitiker. För flera småkommuner är samarbete ett sätt att få skattepengarna att räcka längre.

- Vi sitter och diskuterar det här i dag till exempel inom administration, löneadministration, ekonomi och så vidare, säger Lars Skytt är socialdemokratiskt kommunalråd i Älvkarleby.

Älvkarleby är en av de kommuner som i Uppsala län där befolkningen långsamt minskar. För att få ut mer av skattepengarna samarbetar kommunen med grannkommunerna - räddningtjänsten har man till exempel tillsammans med ett antal kommuner i Gävleborgs län. Just räddningstjänst är en populär verksamhet att samarbeta kring - där finns flera allianser runtom i Uppland.

Ett annat samarbetsexempel är energiområdet - där Heby har ett kraftbolag tillsammans med Sala.

Lars Skytt i Älvkarleby är övertygad om att det är samarbeten som är framtidens melodi.

- Vi samarbetar jättemycket nu mot Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors och vi har även samarbete med Tierp och Uppsala, naturligtvis. Ju mer samarbete ju närmare kommer vi ju ett samgående så småningom, men det tror jag är på ganska lång sikt.

"Roslagen - en stund för dig själv" - det är med de orden som Östhammar med omnejd vill locka besökare.

Men kommunen lever inte som den lär i parollen vad det gäller själva driften av turistverksamheten, här är det samspel med grannkommunerna som gäller.

Det kan finnas flera skäl till att en kommun börjar samarbete med en annan. Förutom effektivitet och ekonomi kan det ibland handla om att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Det säger Jacob Spangenberg, centerpartistiska kommunalråd i Östhammar.

- Det kan finnas vissa kritiska trösklar som man kan passera, till exempel för en mindre kommun att ha spetskompetens

Östhammar är nu i färd med att koppla in sig på ännu ett samarbete.

Och precis som med turismen söker man sig inte bara över kommungränsen utan även länsgränsen.

- Det finns något som heter Roslagsvatten som vi har en process för att eventuellt ansluta oss till och tillsammans med ett flertal roslagskommuner bilda ett gemensamt driftsbolag kring vatten- och avloppsfrågorna, som också är en spetskompentenskrävande verksamhet, säger Jacob Spangenberg.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".