Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Privatisering olika i länet

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 16.19

Uppsala och Enköping är de kommuner i länet som genomfört mest privatiseringar de senaste åren - medan Tierp knappt har privatiserat alls. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort av privatiseringarna i länets kommuner.

Kommunstyrelsens ordförande i Tierp, socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson, säger att kommunledningen i sig inte varit fientlig till alternativa driftsformer i t ex barnomsorgen, men att ingen varit villig att driva sån verksamhet.

– Vi har försökt stimulera till föräldrakooperativ och personalkooperativ, men det har egentligen aldrig funnits ett tillräckligt intresse för det. Vi har haft full behovstäckning hela tiden och det är skillnad om det är svårt att få tag i en dagisplats. Jag skulle tro att intresset att starta till exempel föräldrakooperativ är mycket större då, säger Bengt-Olov Eriksson.

I Tierp har nästan ingen privatisering alls skett av de offentliga verksamheterna - inte av förskolor, skolor eller äldreomsorg -  visar vår genomgång. Mer förvånande är kanske att privatiseringar inte kommit i gång i Östhammar, där det suttit en borgerlig majoritet i tre år. Här finns än så länge bara Wilhelm Haglunds gymnasium som exempel på verksamhet med privata intressenter. I övriga kommuner tar många kommuninvånare del av privatdriven verksamhet. T ex går en stor del av Älvkarlebys ungdomar på friskola men i Gävle.

Uppsala och Enköping har gått längst när det gäller privatiseringar. I Uppsala finns numera fler fristående gymnasier än kommunala, och hälften av äldreomsorgen drivs i privat regi. Frågan om privatisering och alternativa driftsformer är i hög grad en politisk fråga, och även i Tierp skulle privatdriven verksamhet inom t ex barnomsorgen uppmuntras om det var borgerligt styre, säger centerpartiets Catarina Deremar.

– Ja, det tror jag. Jag tror det här en viktig fråga inte minst för personalen. Som det ser ut i dag är vår personal ställd till att välja kommunen som arbetsgivare. Även i äldreomsorgen skulle jag se det som av stort värde att få in entreprenörer, säger hon.

Att det i Enköping har etablerats såväl äldreomsorg som skolor och förskolor i privat regi är en medveten hållning från kommunledningen, säger centerpartiets Åke Hedén.

– Jag har inte underlag för att recensera om de privata är bättre än de kommunala, men jag är helt övertygad om att den konkurrenssituation vi har, den leder till en positiv utveckling både för de privata och de offentliga, säger Åke Hedén.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".