Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rivning och renovering

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 10.24
Tiundaskolan.

Stora förändringar väntar kommunens två skolor i Luthagen i Uppsala, som i dag är i dåligt skick. Tiundaskolan ska rivas och ersättas och Sverkerskolan ska totalrenoveras, enligt kommunens nya förslag.

Det är fastighetsnämnden och dess ordförande, moderaten Lars-Gunnar Karlsson som lanserar det nya förslaget.

– Tiundaskolan har ett renoveringsbehov och sedan har vi även energisynpunkten. Skolan drar i dag 200 kilowatt per kvadratmeter, med en ny skola skulle vi kunna komma ned till en tredjedel, säger han.

Flera av de elever Upplandsnytt talar med på skolan tycker att det låter bra med en ny och modern skola, även om några oroar sig för vart man ska ta vägen under byggperioden.

Även läraren Jan Hagman ser fram emot nya lokaler.

– Det är ju väldigt slitet i dag. Det skulle vara trevligt med en modern byggnad, gärna med en aula där man kan ha större samlingar och inte behöver samlas i matsalen, säger han.

I den stora skolutredningen för två år sedan föreslogs totalrenovering av de båda Luthagenskolorna Tiundaskolan och Sverkerskolan.

Nu vill politikerna i kommunens fastighetsnämnd pröva en idé om att riva Tiundaskolan i stället för att renovera den och att bygga en helt ny skola på samma mark.

När det gäller Sverkerskolan föreslår nämnden att man renoverar och behåller den gamla del av skolan som är ritad av Uppsalas legendariske stadsarkitekt Gunnar Leche, men att man river matsal och kök och bygger en ny byggnad där även klassrum inryms.

Den skolbyggnad som ligger längs med Tegnérgatan är enligt Fastighetsnämnden alldeles för dyr att renovera för modern pedagogik. Den bör i stället säljas och göras om den till vanliga bostäder.

Fastighetsnämnden menar att det också finns plats för en ny huskropp på tomten med plats för 10-15 bostäder. Även på Tiundaskolans tomt menar man att det kommer att finnas plats för nya bostäder.

Sverkerskolan har i flera omgångar varit nedläggningshotad, ett hot som torde vara undanröjt om kommunen väljer att gå vidare med de här planerna. Fastighetsnämndens förslag om de båda Luthagenskolorna ska nu diskuteras ihop med de andra beröra nämnderna i kommunen, Barn- och ungdomsnämnden och Uppsala vård och bildning.

Fastighetsnämndens ordförande, Lars-Gunnar Karlsson (M), tror på en byggstart om ett och ett halvt år.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".