Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varning för vaccinbrist

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 12.39

De första doserna vaccin hann knappt komma över länsgränsen i dag innan landstinget gick ut med en varning om att det kan bli brist på vaccin under inledningen av vaccinationerna. Personer i riskgrupperna kan få vänta ytterligare en vecka på sina sprutor.

Anledningen är att landstinget får färre doser än vad som var sagt från början, samtidigt som många väntas vilja vaccinera sig så snart som möjligt.

Landstinget får veckovisa leveranser av vaccin, mellan 18.000 och 20.000 doser, vilket är mindre än hälften än vad som var sagt från början av vaccintillverkaren.             

Vårdpersonal börjar vaccineras i dag och nästa vecka ska personer som tillhör de medicinska riskgrupperna, som riskerar att drabbas särskilt svårt av den så kallade svininfluensan, börja få sina sprutor.

Men vissa kan få vänta ytterligare en vecka eftersom färre doser vaccin levererats till landstinget, än vad som var beräknat från början.

– Vi förväntar oss att de människor som tillhör riskgrupperna vill vaccinera sig och det kan vara så att vaccinet inte räcker till alla i första omgången, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset i Uppsala.  

Personer som tillhör riskgrupperna kommer främst att vaccineras på länets vårdcentraler. Information om när och vart man ska vända sig för att få sin spruta, kommer att publiceras både i tidningsannonser och på landstingets hemsida.

Landstinget har även öppnat en särskild vaccinationstelefon dit man ska kunna ringa för att få uppdaterad information, för läget kan ändras snabbt.

– Vi kan inte göra mer än att vaccinera till dess att vaccinet tar slut och sedan vänta på nästa veckas leverans. Det är den situation vi är i just nu, säger Björn Ragnarsson.

Enligt Björn Ragnarsson bör personer i riskgrupperna inte oroa sig för att kanske få vänta ytterligare en vecka på sin spruta.

– Det innebär inte en medicinsk risk på något sätt. Just nu har vi ett väldigt lugnt influensaläge och skulle man få vänta ytterligare några dagar eller en vecka, så bedömer vi inte att det innebär några medicinska komplikationer, säger han.

Efter att vaccineringarna av riskgrupperna är klara är det dags för barnfamiljerna att få sina sprutor och därefter är det dags för resten av invånarna i länet. Tidigare har landstinget planerat att barnfamiljerna skulle vaccineras från och med vecka 45 i början av november och övriga befolkningen någon gång i vinter, de sista så sent som i februari nästa år. 

Björn Ragnarsson kan i dag inte svara på om den tidsplanen fortfarande gäller.

– Exakt när det kommer att ske kan vi inte säga nu, det kommer vi att informera om efterhand. Vi räknar med att det kommer att ta tre månader att vaccinera hela Uppsala läns befolkning med den tilldelning som nu är aviserad. Men tilldelningen har ju ändrats tidigare, så vi vet inte hur det kommer att se ut om några månader, säger han.

Till Tierp kom preparatet vid lunchtid idag, berättar läkaren Annika Gudmundsson som är chef för ortens vårdcentral.

– Vi har väntat på det länge, nu står vi äntligen i startgroparna, säger hon.

De vårdanställda vaccineras först, eftersom det är extra viktigt att de står på benen när influensafallen strömmar till och även för att minska smittspridningen från sjukvården.

Distriktssköterskan Monica Eriksson på vårdcentralen i Tierp var bland de allra första att få sin spruta.

– Jag svimmade inte och det gjorde inte ont. Jag tycker att det känns bra och viktigt att vaccinera mig, både för att hålla mig frisk , men även för att inte smitta andra, sa hon precis efter att ha blivit stucken i armen.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".