Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommun kritiseras för diskriminering

Publicerat lördag 17 oktober 2009 kl 09.07

Uppsala kommun har blivit kritiserade för att felaktigt ha sagt upp ett anställt vårdbiträde. Elvira Nordlund, blev uppsagd för ett år sedan från sitt jobb på ett boende när hon anklagades för stöld av medicin, men hävdar själv bestämt att uppsägningen handlar om att hon påtalade att några kollegor blivit diskriminerade.

- Det finns massa samband. Det har hänt väldigt mycket. Just när det var extrem skandal på jobbet och jag var utslängd från jobbet tillsammans med mitt fack. Så nästa dag, då hittar min chef att jag har stulit medicin. Vem som helst kan begripa att det bara är reprissalier, säger Elvira Nordlund.

Ja, det är delade meningar om varför Elvira Nordlund sades upp från jobbet som vårdbiträde på ett boende i Uppsala för ett år sedan.

Enligt Elvira Nordlund själv blev hon sparkad från jobbet efter att hon påtalat till chefen att personal med afrikanskt ursprung blev diskriminerade av en vårdtagare och hennes son. Bland annat fick Elvira Nordlund ta emot ett samtal från vårdtagarens son som klagade på att en av de anställda med afrikanskt ursprung hjälpt till att duscha hans mor. Men när Elvira tog upp saken med sin chef menar hon att inget hände, och att hon i stället blev uppsagd med motiveringen att hon stulit medicin.

Kommunen som Elvira Nordlund var anställd hos, hävdar bestämt att den enda orsaken till uppsägningen är att Elvira stulit medicin, men Elvira blev aldrig fälld för någon stöld.

Uppsala kommun har nu fått betala omkring en miljon kronor i skadestånd, utebliven lön och domstolskostnader. Men än har inte fallet om diskrimineringen på vårdboendet diskuterats på mötena med kommunen.

Pelle Bultmark som är personalchef inom vård och bildning i Uppsala Kommun förklarar varför.

- Hennes fack har drivit en tvist gentemot kommunen som har gällt uppsägningen i första hand och det är den som vi har koncentrerat oss på och den har drivits ända upp till AD. De har vid ett flertal tillfällen försökt föra in andra frågor i den här förhandlingen, men det har vi sagt att det är inte aktuellt utan nu är det det att tvisten gäller uppsägningen. Sedan att de har försökt att få gällande på något vis att det skulle finnas en diskrimineringsgrund för uppsägningen, den har ju inte varit på agendan. Orsaken är att hon har brutit mot de regler som gäller på arbetsplatsen och stulit medicin. 

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".