Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolaulan kan försvinna

Publicerat lördag 17 oktober 2009 kl 14.07

Traditionella funktioner som till exempel aulan kan komma att försvinna från framtidens skolor i Uppsala. Det tror moderaten Lars-Gunnar Karlsson, som är ordförande i fastighetsnämnden i Uppsala. Han har sett en trend av att det traditionella inte längre efterfrågas av nya skolor i samma utsträckning.

- Aulan, den tror jag är hotad, den kommer man kanske att lämna. Just det här med uppträdanden, drama och så vidare, det löser man kanske då på andra vis. Medan så att säga biblioteket och idrottssportytor, den har jag inte känt något tvivel om egentligen. Det kan ju bli så att man måste ta ställning, att man har vanliga grundytor, klassrum. Men gymnastik, institutioner och så vidare, det kanske vi måste ersätta på ett speciellt vis så att säga så att man tryggar den delen och det kan ju vara i samverkan mellan enheter också.

Ja, Lars-Gunnar Karlsson tror inte att det kommer att vara en självklarhet att de traditionella funktionerna som till exempel aulan kommer att finnas i framtidens skolor. Trenden visar att de nya skolorna i länet har andra krav på vilka funktioner man önskar när man startar upp en skola. Därför tror Lars-Gunnar Karlsson att man framöver kommer att fokusera på att bygga skolor där man utnyttjar ytorna på ett helt annat sätt.

- Jag tror att det här systemet som vi ska jobba för det är att man komprimerar det man använder, men sedan har jag ju sett de här bitarna med stora klassrum där man sätter in delar av bibiloteket, bokhyllor och så vidare. Man kan ha olika fokus i olika rum som också är klassrum samtidigt. Och sedan kan man ha det som som både arbetsrum och sedan kan man ha sittning i det, så man kan dela upp rummen, säger Lars-Gunnar Karlsson och fortsätter:

- Ibland blir ytorna betydligt större än vad de är idag på grund av att man delar med inredning. Man kan ta den här modellen med kontorslandskap, att man gör liknande saker så att säga inom skolans värld.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".