Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Primärvården får mer

Publicerat måndag 19 oktober 2009 kl 08.40

Den ekonomiskt pressade primärvården får 30 miljoner kronor mer i den styrande borgerliga majoritetens budget för landstinget nästa år. Det är en av delarna i den borgerliga majoritetens landstingsbudget för nästa år som hittills har presenterats.

– Det är extra satsningar på primärvården, så att det blir lättare för patienterna, säger Ismail Kamil (FP).

Vad innebär det konkret?

– Vi har inte diskuterat några detaljer ännu, men det kommer. Tanken är att man ska kunna avstyra patienterna från sjukhusvård till första linjens vård.

Därför tilldelas primärvården, alltså bland annat vårdcentraler, närakuter, barn- och mödravårdcentraler mer pengar nästa år. 

Något oppositionslandstingsrådet Marlene Burwick (S) tycker är bra, men inte tillräckligt.

– I vår skuggbudget vill vi lägga 60 miljoner kronor, dessa 30 miljoner och ytterligare 30 miljoner från hälso- och sjukvårdstyrelsen, på primärvården, där de är nära patienterna, säger hon.  

En annan nyhet i de borgerligas budget för nästa år är att om patienters besök på vårdcentralerna försenas med mer än 20 minuter, så ska patienterna få tillbaka besöksavgiften.

Ytterligare en nyhet för nästa år är att systemet med fri etableringsrätt för vårdcentraler, som nyligen införts, nu ska utvidgas och gälla även logopeder, barnspecialistvård, rehabiliteringsvård och psykoterapeuter. Även dessa vårdgivare ska från och med någon gång under 2010 få rätt att fritt etablera sig i länet, så länge de uppfyller landstingets kvalitetskrav.

– Ersättningssystemet bygger på att pengarna följer patienten. Om en patient inte är nöjd med att vara listad på till exempel en vårdcentral, så har han eller hon möjlighet att byta vårdcentral och då följer pengarna med, säger Ismail Kamil (FP).

Men Marlene Burwick (S) är kritisk.

– Det är ju bland annat det ersättningssytemet som har lett till minus 88 miljoner kronor inom primärvården. Patienterna ser olika ut och har olika behov, det betyder även att vårdcentralerna har olika behov av resurser, för att vi ska kunna ge en likvärdig vård till alla invånare i Uppsala län, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".