Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missnöjet pyr på Ackis

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 06.52

Kritiken växer nu mot det förslag till omorganisation av operationsverksamheten som ledningen för Akademiska sjukhuset i Uppsala lade fram för två veckor sen. Företrädare för neurokirurgin, som utför operationer av bland annat hjärntumörer och hjärnblödningar, hävdar att sjukhusledningen äventyrar hela sjukhusets framtid med sitt förslag.

Tidigare har protester mot sjukhusledningens förslag kommit från narkosverksamheten, som inte längre kommer att finnas kvar som egen klinik om ledningens s k inriktningsbeslut genomförs.

Och nu får alltså omorganisationen hård kritik också från en av de andra enheter som berörs, neurokirurgin, som också försvinner som egen klinik om planerna blir verklighet.

Sjukhusledningen förstår inte konsekvenserna av sitt eget förslag och sätter sjukhusets hela framtid på spel, hävdar två överläkare på neurokirurgen som i var sitt brev till sjukhusledningen kritiserar planerna. De pekar på att neurokirurgen är den klinik som i dag drar in mest pengar till sjukhuset från patienter från andra län, och att om kliniken slås sönder och splittras upp så talar mycket för att de landsting som i dag skickar sina patienter dit, i framtiden kommer att välja andra sjukhus.

Sjukhusledningen har tidigare medgett att inkomsterna från utomlänsvård är avgörande för om Akademiska ska kunna leva vidare i nuvarande storlek.

Förslaget verkar sakna all grund ur ett verksamhets- och uppdragsperspektiv, skriver en av överläkarna. Om det genomförs har sjukhusledningen slutligen förbrukat sitt förtroende hos medarbetarna på sjukhuset, skriver den andra överläkaren.

Ingen av dem vill bli intervjuad i det här skedet utan hoppas att ledningen ska ändra sig när nu riskanalyser ska göras. Och de får stöd i sin uppfattning av läkarfackets Anna Rask-Andersen:

– Sjukhuset är i ett synnerligen farligt läge, där en del av våra kundlandsting planerar att vända sig åt andra håll. Då är det inte rätt läge att genomföra organisationsförändringar som riskerar att förstöra stabiliteten i verksamheten, säger Anna Rask-Andersen.

Björn Ragnarsson är biträdande sjukhusdirektör.

– Alltså, vi har aldrig tänkt genomföra förslag som förstör för Akademiska sjukhuset, det har aldrig varit avsikten.

Båda överläkarna undrar om ni själva förstått konsekvenserna av det ni föreslår?

– Om vi hade haft alla konsekvenser och risker klara för oss så hade vi inte behövt göra en risk- och konsekvensanalys. Det här är ett förslag som nu ska risk- och konsekvensanalyseras av verksamheten, säger Björn Ragnarsson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".