Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östhammar

Vårdcentral kritiseras

Publicerat fredag 23 oktober 2009 kl 14.30

Öregrunds vårdcentral måste förbättra sin läkarkontinuitet och ge så kallade hyrläkare bättre information. Det kräver Socialstyrelsen efter en Lex Maria-anmälan.

Det var i september i år som en patient fick medicinsk behandling vid Öregrunds vårdcentral och sedan inte fick den information eller uppföljning som behövdes.

Enligt Socialstyrelsen förekom det brister i planeringen av patienters behandling och uppföljning när tillfälligt anställda läkare var i tjänst.

Socialstyrelsen kräver nu att verksamhetschefen för vårdcentralen tar hjälp av landstingsledningen i Uppsala län för att säkerställa en ordinarie bemmanning på läkartjänsterna.

Enligt tillsynsmyndigheten är det nödvändigt med ordinarie bemanning för att säkerställa kompetensen på vårdcentralen på lång sikt, och dessutom för att skapa kontinuitet för patienterna.

Uppfattningen om att så kallade hyrläkare, alltså läkare anställda per timme via bemannigsföretag, är en fara för kvalitén delas även av flera boende i Öregrund.

Nio aktiva Öregrundsbor har nu skickat ett öppet brev till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget där de kräver tillsvidareanställda läkare för att säkra patienternas säkerhet.

- Det ger ingen kontinuitet att använda sig av hyrläkare. De är på plats en vecka, två veckor eller tre dagar och de får ju dubbelt så mycket betalt men gör inte samma jobb.

På Hälso- och sjukvårdsstyrelsen avsäger man sig ansvaret.

- Det är inte politikerjobb att rekrytera utan vi ställer krav på att vårdkvalitén och patienttillgängligheten ska vara bra, säger Ismail Kamil som är ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Om du och brevskrivarna är överens, vem är det då som har ansvaret för att det förekommer hyrläkare?

- Ansvaret ligger på de verksamheter som driver och erbjuder vård till länets medborgare. Det är primärvårdsledningens ansvar att bemanna vårdcentraler med tillsvidareanställda, säger han.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".