Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nätpedofil i hovrätten

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 10.02

I dag inleds förhandlingarna i Svea hovrätt kring den 33-årige man från Norduppland, som dömts för att ha hotat och tvingat ett 60-tal unga flickor att ha sex framför sina webbkameror.

33-åringen dömdes till maxstraff i Uppsala tingsrätt, till åtta års fängelse för de över 60 fallen av upprepade övergrepp på nätet, samt våldtäkt mot barn. Han överklagade domen till hovrätten.

Rättegången i Svea hovrätt följs med stort intresse av juridisk expertis, eftersom hovrättens syn på saken förväntas bli prejudicerande. 

– Det får ju ett helt annat prejudikatvärde när det kommer upp i hovrätten, så ur den aspekten kommer det att få betydelse, säger Thomas Bälter Nordenman, åklagare i ärendet. 

Enligt honom är fallet speciellt, i flera avseenden. 

– Det handlar dels om det stora antal flickor som har varit utsatta, men också om mediet, att det har skett via internet. Det gör det här till ett ganska unikt fall. Det här är något vi kommer att få se mer av i framtiden tror jag, säger han.

Rättegången mot mannen inleddes i förra veckan, med åtalspunkten våldtäkt mot barn. Vad gäller övergreppen på nätet, som tas upp i dagens förhandlingar, har Thomas Bälter Nordenman valt att kalla dem för digital våldtäkt.

– Till exempel har en av flickorna tvingats att onanera, slicka sig själv på fingrarna och andra saker. Det kallar jag för en digital våldtäkt. Gärningsmannen sitter i andra sidan ändan av en datalinje, men annars är det precis samma situation och lika allvarligt menar jag, säger han.

I dag satt 33-åringen på nytt inför rätta, nu i en av de runda rättssalarna i Svea Hovrätt. I vit tröja och långt rufsigt hår blickade han kyligt och frånvarande på de isblåa väggarna, på det gamla golvuret och på den höstgrå Riddarfjärden utanför.

När åklagaren kom in på vissa detaljer gav mannen ett besvärat intryck och tittade ner i bordet och började rita med pennan i ett block.

Mannen själv hävdar att han är oskyldig och att det hela handlat om rollspel.

– Han med ger att det förekommit frivilliga rollspel och han har varit klar och tydlig med att hans preferens är underkastelse och att det sker just genom rollspel, där rollerna och det som sker är tämligen fastlagt, sa mannens advokat, Anna Möller, i rätten i dag.

Hovrättsförhandlingarna sker med teknisk hjälp och ingen av de flickor som har fallit offer för mannen ska vittna på plats. I stället ska bandade förhör från tingsrätten spelas upp igen, enligt advokat Stefan Wallin, som är målsägandebiträde för de flickor som har fallit offer för mannen.

Stefan Wallin och det andra målsägandebiträdet i rättegången, Christer Söderberg, överklagade också tingsrättens dom, även om de i stort ansåg att den var välgenomtänkt. 

– Framförallt valde vi att överklaga för att den dömde gjorde det, men sedan gäller det även skadestånden. Vi står fast vid att det här i samtliga fall har varit en mycket allvarlig kränkning och vi vill att de belopp som vi yrkade i tingsrätten ska bifallas fullt ut. Det är det vi försöker övertyga hovrätten om. Det gäller belopp på mellan 10 000 kronor och 100 000 tusen kronor, säger Stefan Wallin.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Faktaruta/Bostadsorter

Här är åklagarens redogörelse över varifrån flickorna kommer när det gäller den misstänkte chattpedofilen från Uppsala län:

Blekinge 2
Dalarna 4
Gotland 1
Gävleborg 1
Halland 1
Jämtland 1
Jönköping 2
Kalmar 6
Kronoberg 1
Norrbotten 2
Skåne 6
Stockholm 1
Södermanland 2
Uppsala 2
Värmland 3
Västernorrland 4
Västra Götaland 9
Västmanland 3
Västerbotten 3
Örebro 2
Östergötland 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".