Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta tågstörningar

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 14.21
Bussar ersättar inställda tåg.

Det blir inga tågturer på mellan Uppsala och Norrköping via Sala och Västerås förrän tidigast på måndag, enligt SJ. Tågen på den så kallade Uven-linjen ställdes in i onsdags på grund av isbildningar på tågen, på grund av det kyliga och fuktiga vädret. Tyck till om tågstörningarna nedan!

– Det är många tåg som hamnat i avisningskön, och varje tåg tar lång tid, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

Det har kommit in klagomål om att det är rörigt med de bussar som ska ersätta tågen, att de inte alltid är skyltade, och att resenärerna inte vet varifrån de går.
– Vi kan bara beklaga det, men när det är så här stora störningar så blir det rörigt. Vi jobbar hårt med att förbättra det, och jag tror att det är bättre idag än tidigare, men det är som sagt bara att beklaga, säger Ulf Wallin.

Tidigast på måndag kan tågtrafiken mellan Uppsala och Norrköping, via Sala, komma igång igen. Enligt SJ är det den kalla och fuktiga väderleken som gjort att den aktuella tågtypens strömavtagare isar igen.

Sedan i onsdags står tågen inne på verkstäderna i Solna, Linköping och Motala för upptining och reparation, det berättar Dan Olofsson på SJ:s pressjour.
– Det är totalt elva fordon som vi fått ta ur drift, så att även den ordinarie reserven har drabbats av bekymmer.

Den här linjen har ju varit lamslagen nu i flera dagar, varför väljer ni att sätta in buss och inte andra tåg?
– Trafikläget är så att vi har sådan fordonsbrist även på andra linjer att det finns inga andra fordon över. Utan vi gör även reduceringar i trafiken på andra linjer.

Menar du att Sveriges ledande tågbolag inte har tillräckligt med reservtåg?
– För den väderlek vi har haft nu så finns det inte en tillräcklig reserv för att köra all trafik.

Kommer ni att sätta in andra tåg på den här linjen framöver i vinter och kommande vintrar, för att det inte ska hända igen?
– En åtgärd kan vara att vi ser till att vi har tåg som passar för den linje där de ska gå. Det kan bli aktuellt med andra tågtyper, men det handlar i första hand om att lösa problemet vi har nu med strömavtagarna i det här fallet.

Kommer ni att ge ekonomisk kompensation för drabbade pendlare?
– Trafiken upprätthålls med buss, den är inte inställd.

Men är det något ni diskuterar – det är ju stor skillnad i tid och komfort mellan tåg och buss?
– Ja, precis, men jag har för närvarande ingen uppgift hur vi ska hantera pendlarkort och liknande, så jag har inget svar på den frågan just nu, säger Dan Olofsson på SJ.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Ring in!

På måndag 18/1 kl 17.00 har du tillfälle att ställa frågor direkt till SJ och Banverket i ett  telefonväkteri i Radio Uppland.
Ring 018-17 40 20!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".