Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gimo

Sandvik vill köpa ut 100

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 08.47

Sandvik Tooling, med produktion i Gimo och Sandviken, vill köpa ut 100 anställda. På det sättet vill man undvika uppsägningar.

Det är en del av ett åtgärdspaket som innebär att förra årets varsel på drygt 500 personer inte blir av. Eva-Britt Svensson och Patrik Larsson på Sandvik i Gimo säger så här om beskedet:

– Jag tycker det är bra. Jag vet redan ett par som tänker avtala om det här. De har ett år kvar att arbeta, säger Eva-Britt Svensson.

– Det är bra att de försöker göra allt möjligt istället för att varsla folk, säger Patrik Larsson.

Bland dem vi möter på Sandvik i Gimo är de flesta positiva till åtgärdspaketet som företagsledningen presenterat, och som innebär att företaget drar tillbaka varslet av 500 personer som lades förra året.

Det är tre åtgärder det handlar om. Dels att den rörliga lönedelen för de anställda sänks, och att arbetstidsförkortning erbjuds även i fortsättningen på samma sätt som de anställda har idag, men bara för dem som vill. Det tredje är att företaget sluter individuella överenskommelser där folk som vill sluta får exempelvis avgångsvederlag. Det är företaget som kommer att välja ut vilka som får det erbjudandet, säger Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik:

– Det är personer som arbetsledare bedömer skulle vara intresserade av ett sånt här erbjudande, säger Anders Wallin.

Det låter som om ni vill göra er av med de dåliga medarbetarna?

– Ja, det kan ju finnas sådana fall också, men poängen är att vi talar om överenskommelser och inte uppsägningar, säger Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik.

Orsaken till åtgärderna är det fortsatt bekymmersamma affärsläget, säger Anders Wallin, och att det avtal som finns nu om arbetsförkortning går ut sista mars.
Från IF Metalls sida är man glada åt att varslet dras tillbaka, men är mer skeptiska till att företaget vill köpa ut personal, det säger Tomas Andersson:

– Det kommer inte kännas bra för dem som blir utsatta för det. Tar man en diskussion och personen väljer att vara kvar, så får vi hjälpa till och stödja den personen, säger Tomas Andersson, IF Metall.

30 juni ska det vara klart vilka som får lämna Sandvik Tooling.

Linnea Ericsson
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".