Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala universitet

Genusmärkning upprör

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 10.42

Förslaget att genuscertifiera utbildningar på Uppsala universitet, alltså att införa ett slags kvalitetsmärkning av utbildningar ur könsaspekter, får blandad kritik inom universitetet. Flera som kommit in med synpunkter på förslaget vill helt stoppa planerna.

Professor Tore Frängsmyr tillhör dem på universitetet som är kritiska:

– Jag tycker det verkar som en slags polisstat, där man ska sitta med tidtagarur och se till att kvinnliga och manliga studenter får lika många minuter var på ett seminarium, säger Tore Frängsmyr.

Det är ungefär en tredjedel av universitetet - det humanistiska och samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet - som fattat beslut om att utreda en genusmärkning av sina kurser och utbildningar. En arbetsgrupp har sedan tidigare arbetat med frågan och bl a föreslagit att undervisning ska utföras av lika många kvinnor som män, att kurslitteratur bör vara författad av båda könen, att det inom varje ämne bör finnas kuslitteratur som analyserar ämnet ur ett genusperspektiv och att utrymmet att ta plats på seminarier och föreläsningar bör fördelas lika mellan kvinnliga och manliga studenter. Utbildning som sedan lever upp till kraven skulle därefter tilldelas större ekonomiska anslag.

Det här förslaget har nu varit ute på remiss på de fem berörda fakulteterna. Två av fakulteterna avvisar helt fortsatt utredning av frågan, och ytterligare två säger ja till fortsatt utredning men med förbehåll och tvekan. Ett universitet bör knappast märka sina institutioner efter hur väl de uppfyller politiska mål, heter det bl a, och inte heller låta en ideologi styra innehållet i undervisningen. En fakultet är mer tydligt för att gå vidare med idén. Professor Margaretha Fahlgren är ordförande i områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap:

– Jag tror att man vinner i den här processen på att diskutera frågan. Vi har inte en jämställd situation på universitetet, om man ser på professorer där 20 procent är kvinnor. Där behövs insatser, säger professor Margaretha Fahlgren, ordförande i Områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap.

Av de mer kritiska så sägs det att man kan ifrågasätta om universitet bör implementera politiska mål.

– Jag tycker det är väldigt bra med en öppen diskussion och att synpunkter förs fram och sedan får man ta upp de synpunkterna, vilket vi kommer göra, säger Margareta Fahlgren.

Också bland studenterna är det blandade åsikter om genusmärkningen:

– Jag tycker det är bra, absolut. Man ska uppmärksamma skillnaden mellan män och kvinnor, så det är bra om de tänker på det, säger Elin Larsson.

– Jag tycker det låter väldigt överdrivet. Handlar det inte mer om kunskaper, säger en annan kvinnlig student.

– Det kan väl ändå leda till problem? Om det finns två författare till två böcker och man måste välja det ena könet även om det är sämre, så kan det leda till kvalitativa neddragningar på undervisningen, tycker Henrik Andersson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".