Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD visste om våldsdom

Publicerat söndag 24 januari 2010 kl 08.34

Sverigedemokraterna i Uppsala visste att deras ersättare i kommunfullmäktige, Joakim Ramqvist Hallin, var dömd för misshandel, men fick ändå fortsatt förtroende. Men när nya brott uppdagades fick han avgå.

– Vi bedömde det som några år bak i tiden och han bedyrade att det var en enskild händelse, säger Joakim Larsson (SD), ledamot i kommunfullmäktige.

Joakim Ramqvist Hallin ställdes inför rätta i veckan, åtalad för narkotikabrott och domen ska meddelas imorgon. Han var redan ersättare för partiet i kommunfullmäktige när han dömdes för smuggling av dopningspreparat 2007, men han informerade inte sitt parti om domen.

Däremot kände partiet till att han år 2000 dömdes för misshandel. Det berättade han för partiet efter valet 2006, men han fick ändå fortsatt förtroende för att behålla sitt uppdrag.

– Det förekommer alltid diskussioner om bakgrund och om man eventuellt är straffad för något brott när det är dags för kandidaturer. Den bedömning vi gjorde då var att det trots allt låg några år bak i tiden och han bedyrade att det var en enskild händelse och ett missförstånd. Vi valde att ta den lite mer vänliga vägen och accepterade hans svar, säger Joakim Larsson (SD), ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.

Ett missförstånd, säger du, och det godtog ni?

– Ja, det gjorde vi då. Så här i efterhand kan man naturligtvis tycka att vi inte borde ha gjort det, säger han.

Kommer det här påverka hur partiet gör bakgrundskontroller av era kandidater?

– Det är redan så att partiet har ändrat sina rutiner och formaliserat granskningen av kandidater. Det är mer detaljerat nu, säger Joakim Larsson (SD).

Joakim Larsson berättar för Upplandsnytt att Joakim Ramqvist Hallin nu avgår från alla sina politiska uppdrag.

– Vi har efter diskussioner kommit fram till att han bör avgå från samtliga positioner som representant för Sverigedemokraterna. Det är naturligtvis inte möjligt att ägna sig åt den här typen här verksamhet och samtidigt representera Sverigedemokraterna, säger Joakim Larsson (SD).

Hur påverkar det här partiet?

– Självklart skadar det otvivelaktigt folks förtroende för oss.

Hur ser du på att han inte berättade om domen för smuggling från 2007?

– Det är självklart mindre lämpligt, säger Joakim Larsson.

Upplandsnytt har sökt Joakim Ramqvist Hallin för en kommentar, hittills utan framgång.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".