Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsråd kritiseras

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 05.18
Ismail Kamil (FP).

Det kommer kritik mot landstingsrådet Ismail Kamil(Fp) och hur han agerat angående sin fru, som jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kamil bad i höstas om ett möte med sjukhuschefen Marie Beckman Suurküla, en kontakt som ledde till krav på högre lön för Kamils fru.

      

Socialdemokraten Börje Wennberg menar att Kamil agerat felaktigt.

 – Det är en fråga om trovärdighet. I förlängningen undergräver sådant här tilltron till det demokratiska styrsystemet.

Efter att Ismail Kamils fru, som jobbar på Akademiska sjukhuset, inte fått en tjänst hon sökt och efter att hon undersökt om hennes lön är lägre än andras på arbetsplatsen, så valde Ismail Kamil att träffa sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla på hennes tjänsterum. Till Upplandsnytt säger han att han enbart informerat henne då om att en anmälan om diskriminering var på väg att skickas in.

Men flera personer med god insyn säger till Upplandsnytt att Suurküla efter mötet med Kamil agerade i det här ärendet. De som är ansvariga för lönesättningen blev nämligen tillsagda att de vid nästa lönerevision skulle ge Kamils fru en rejäl kompensation på lönen. Men de ansvariga vägrade och den här "rejäla kompensationen" uteblev. Och även om det aldrig uttalats några direkta krav från Kamils sida så var det fel att överhuvudtaget ta kontakt med sjukhusdirektören, tycker oppositionslandstingsrådet socialdemokraten Börje Wennberg:

 – Kamil har tagit kontakt med sjuhusdirektören i en sådan här känslig fråga, och det är det stora felet. Det borde han ha avstått från. Det är speciellt känsligt när det är makten som talar, och i det här sammanhanget symboliserar Ismail den beslutande makten .

Frågan är om Ismail kamil gjort sig skyldig till något lagbrott när han tog kontakt med Marie Beckman Suurküla. Enligt våra källor så uppfattades kravet om höjd lön komma från Ismail Kamil själv, men även om det stämmer så är det faktiskt inget direkt lagbrott. Det säger Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt vid Umeå Universitet:

 – Strikt rättsligt så har han inte gjort något fel som man kan klandra honom för. Det är klart att det blir ju lite knepigt om han nu har haft synpunkter på hustruns lön eller andra anställningsförhållanden, men det är inte något juridiskt fel som jag kan se.

Allting började tidigt i somras då Ismail Kamils fru, som jobbar på Akademiska sjukhuset, sökte sig till ett uppdrag som funktionsansvarig på sin arbetsplats. Trots att arbetsgivaren sagt att hon var första alternativ så gick uppdraget till en annan person. Nu har det här ärendet utvecklats till ett fall för Diskrimineringsombudsmannen, DO, som bland annat granskar om Ismail Kamils fru har lönediskriminerats.

Det folkpartistiska landstingsrådet Ismail Kamil, ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, bad under hösten om ett möte med sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla. Enligt Ismail Kamil så meddelade han henne då att fallet med hans fru skulle anmälas till DO, men han påstår att ingenting om att höja fruns lön påtalades under mötet:

– Syftet med kontakten var bara att informera att en sådan anmälan var på väg. Ingenting annat, säger Ismail Kamil.

Enligt våra källor blev de personer som är ansvariga över lönesättningen tillsagda att vid nästa lönerevision se till att Ismail Kamils fru skulle få en rejäl kompensation på lönen. Något som rört upp känslor på flera nivåer inom Akademiska sjukhuset. Här några citat från personer vi pratat med:

"Budskapet var tydligt. Man förväntades höja hennes lön rejält i lönerevisionen. Hon skulle få mer än vad de andra får, som plåster på såren för att hon inte fått tjänsten hon sökt tidigare."

"Jag förstod det som att Ismail Kamil krävt av sjukhuschefen att fruns lön skulle höjas. Det här är inte demokrati. Jag anser att han utnyttjat sin ställning som landstingsråd."

"Han ska inte lägga sig i det här överhuvudtaget. Det är helt fel."

Enligt våra källor så blev det ingen kompensation i lönerevisionen. Men kritiken mot Ismail Kamil kvarstår, att han ska ha utnyttjat sin ställning som landstingsråd:

– Det finns inte grund för den kritiken eftersom jag inte har utövat påtryckning, säger Ismail Kamil.

Har du krävt av Marie Beckman Suurküla att hon ska se till att din frus lön höjs mer än andras i lönerevisionen i höstas?

- Absolut inte.

Du är helt säker på det?

- Helt säker på det.

Tycker du att Marie Beckman Suurküla hanterat detta felaktigt?

- Jag kan inte kommentera det. Jag vet inte hur den informationen sedan gått vidare i organisationen. Inga kommentarer.

När Upplandsnytt ställer frågor till sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla så vill hon inte kommentera ärendet överhuvudtaget:

– När det gäller mina kontakter med landstingsråden så yttrar inte jag mig. Du kan fråga mig detta hundra gånger men du får inte ur mig det ändå. Om du inte har någon annan fråga så får jag tacka för mig i dag, säger Marie Beckman Suurküla.

Och du kan inte heller berätta vad du gjorde efter att ni hade pratat om det här?

– Jag svarar inte på några frågor om sånt här, avslutar Marie Beckman Suurküla.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Har du mer upplysningar om det här?

Kontakta reportern: alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".