Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsalaborna tycker till

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 05.51

Uppsalas gröna ytor, bostadsbyggandet och kollektivtrafiken är viktiga frågor som Uppsalaborna vill att politikerna tänker extra på när de tar beslut om hur Uppsala ska se ut de kommande 20 åren. I dag går samrådstiden ut för att lämna sin åsikt.

I en blå pappmapp i kommunledningskontorets register ligger Uppsalabornas tankar, åsikter om hur de vill att Uppsala kommun ska se ut de kommande 20 åren. Av de runt 200 yttranden som hittills kommit in är ungefär 150 från privatpersoner. Många har skrivit långa brev medan andra valt att skriva ned kortfattade tankar och uppmaningar på en liten talong som funnits i kommunhuset.

Det är vissa frågor som återkommer. Ett exempel är planerna på att göra Ärna till en civilflygplats. Flertalet av de som tyckt till om det är emot.

Flera önskar också att politikerna tänker till kring innerstan och de miljöproblem som finns där och hur man bygger ut trafik och vägar. "Bygg inte vägar nära skolor och förskolor" menar en Uppsalabo och en annan menar att Uppsala city borde vara bilfritt.

Även frågan om att bygga mer bostäder i centrum väcker frågor om de grönytor som finns och flera vill att man bevarar dem så mycket som möjligt.

Kollektivtrafiken är det många som skriver om också, allt från konkreta tips på vad en bussbiljett bör kosta, var bussarna ska gå, till att man bör satsa på spårburen trafik.

Även utbyggnaden av cykelvägar i och utanför stan efterfrågas.

Förutom privatpersoner är det företag, närliggande kommuner och myndigheter som hittills har yttrat sig. SGU, Sveriges geologiska undersökningar, poängterar att Uppsalas vattenförsörjning blir mer sårbar när staden växer men saknar förslag kring det i förslaget och Fiskeriverket framhäver frågan om att begränsa näringsämnen ut i Mälaren och menar att förslaget saknar tillräckliga riktlinjer kring det.

Kommunens olika politiska nämnder har fram till 7 februari att lämna in sina yttranden.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".