Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskolor tvingas ut till allmänna parker

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 06.25

Det behövs fler förskolor i centrala Uppsala, men det är svårt att hitta lämpliga lokaler. Nya förskolor får räkna med ganska små utegårdar och tvingas istället basera utevistelsen på kommunens allmänna parker och lekplatser.
Hur ser du på det här? Skriv här nedan?

 – Vi har inte tillgång till mark- och grönytor i anslutning till fastigheter i de proportioner som vore önskvärt. Utifrån det är det kopplingen till övrig grön mark, park osv, säger fastighetsnämndens ordförande, moderaten Lars-Gunnar Karlsson.

Kommunen har ingen fullständig sammanställning över sin förskolegårdar men ger vissa uppgifter som visar att en del gårdar erbjuder en yta per barn som ligger ibland långt under de riktlinjer som kommunen länge har jobbat efter, 30-40 kvadratmeter per barn. I andra fall ligger gårdar långt över det.

Miljökontoret i kommunen ska bland annat yttra sig om en ny förskolas tilltänkta lokaler och ytor. Å i den jakt på förskolelokaler som nu är igång i innerstan blir förslagen allt mer desperata. Det berättar miljö- och häsloskyddschefen Hannes Vidmark som har sett förslag på att använda källare med få fönster och lokaler där det inte funnits tillräckligt med toaletter.

 – I snabba lösningar och försök att hitta sätt att tillgodos de här behoven så är det lätt hänt att man hitta mindre bra lösningar som inte i första hand sker utifrån ett skyddsperspektiv från barnens sida. Kanske mest på tapeten nu är svårigheten att tillgodose utevistelse, säger han.

Nyligen satte miljökontoret ned foten gällande en ansökan om att starta en privat förskola i Fålhagen. Där gav de sökande förslag på en förskolelokal som inte hade en utegård direkt ansluten till sig. För att lösa det skulle man använda intilliggande parker och lekplatser. Men det sa man bestämt nej till och menar att förskolan inte kunde säkerställa barnens utevistelse.

 – Det behövs ganska lite. Ett barn som är sjukt och någon måste vara kvar inne och man har inte tillräckligt med personal, tex, berättar Hannes Vidmark.

En egen utegård måste det alltså finnas men hur stora gårdarna är kommer inte miljökontoret ha någon större anmärkning på om förskolan kan komplettera utevistelsen i de allmänna parker och lekplatser som finns i närheten. Men moderaten Lars-Gunnar Karlsson ordförande i fastighetsnämnden tror ändå att det behövs någon gräns för hur små gårdarna ska vara.

 – Jag tror alltid att det är bra att ha någonting som en utgångspunkt och den pedagogiska biten bör man ju alltid tillgodose.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".