Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroppsvisitationer har givit litet resultat

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 05.13

Uppsalapolisen har kritiserats av både ungdomar och föräldrar i Gottsunda för att man flitigt använt kroppsvisitation, något som uppfattats som trakasserier. Nu kan Upplandsnytt berätta att resultatet av visitationerna har varit magert, fem knivar och andra vapen hittades på de runt 330 personer som visiterades. Vad anser du om det? Tyck till här!

Det visar den granskning Upplandsnytt gjort av de inrapporterade kroppsvisitationerna i Uppsala förra året. Tomas Eriksson är biträdande chef för ordningspolisen i Uppsala:

– Man har hittat vapen, knivar, vid få situationer. Kanske inte i den utsträckning vi ville, säger Tomas Eriksson.

Poliser får bara kroppsvisitera personer om det finns stor risk för att de just där och då har på sig vapen, slagträn eller annat som kan användas för att skada någon eller något. Men Uppsalapolisens träffsäkerhet har varit låg. Vi har begärt ut alla handlingar om kroppsvisitationer förra året, och våra beräkningar visar att 98-99 procent av de som kroppsvisiterades hade inte på sig något farligt.

Var det här en framgångsrik metod?

– När alla utredningar är klara vad det gäller Gottsunda, då kommer en utvärdering att ske om hur saker och ting fungerat.

Det ska finnas särskilda omständigheter, det ska vara en särskilt hotfull situation eller liknande - har det alltid varit det när man använt visitation?

– Det kan ju bara de som varit där och då säga, menar Tomas Eriksson.

Upplandsnytts granskning visar också att en tredjedel av alla dokumenterade kroppsvisitationer förra året skedde i uppsalastadsdelen Gottsunda/Valsätra där bara sju procent av alla uppsalabor bor. På de 110 personer som kollades där, hittade man vid ett tillfälle en kniv och vita tabletter.

Så här säger några boende som Upplandsnytt talade med:

– Varje dag ska man bli tryckt mot väggen och så.

– Nästan varje gång min son varit inne i stan, på valborg eller kulturnatten så kommer han hem och berättar att de blivit uppställda mot väggen och visiterade.

20-årige Martin från Stenhagen i Uppsala berättar att han kroppsvisiterats många gånger, bland annat en gång när han var på väg till jobbet.

– Jag var på väg till jobbet en gång klockan sex på morgonen. Då blev jag stoppad på en skogsväg. Jag fick stå där en halvtimme med händerna uppe, men de hittade ingenting. Jag frågade varför de gör så här, varför de trakasserar mig. Då sa de ja, vi trakasserar dig men du ska inte vara kaxig när vi stoppar dig.

Martin berättar att han kroppsvisiterats av polis så många gånger att han tappat räkningen. Han tror att polisen bland annat valt ut honom eftersom han tidigare snott cyklar och också åkt dit för ringa narkotikabrott. Men han hävdar att han inte haft någonting på sig någon de gånger han kroppsvisiterats, och han menar att metoderna skapar ilska mot polisen, även om han förstår att de måste göra sitt jobb.

Polisen menar att metoden att kroppsvisitera kan ha haft en viss avskräckande effekt, vilket kan vara en förklaring till att man hittat så lite.

– Man kan inte använda 19:e parafgrafen i största allmänhet, eller i brottsförebyggande syfte, eller ge ungdomarna grepp om att polisen har koll på dem. Man måste ha ett specifikt ändamål i varje enskilt fall och ett behov i varje enskilt fall att leta efter sådana här saker. Man kanske ska tänka efter varför man kollar i en jacka och inte en annan. Och man kanske ska utvärdera vad det är som leder till resultat och vad som inte gör det, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet:

Lagstiftarna gör klart att kroppsvisitationen inte får tillämpa det här på sånt sätt att allmänheten uppfattar det som obefogat trakasseri. Roger Hellström basar för Uppsalapolisens Gottsundasatsning:

– När man tittar på statistiken så tycker jag itne att det tyder på någon överdriven kontroll av vissa ungdomar, men vi har tagit till oss av kritiken och har delvis bytt arbetssätt i bland annat Gottsunda. 

Samtidigt som både Tomas Eriksson och Roger Hellström försvarar kroppsvisitation som metod och inte vill dra slutsatsen att den skulle ha använts för ofta förra året, så har man bestämt att dra ner på dem:

– Det görs färre visitationer idag, säger Tomas Eriksson.

Men Martin från Stenhagen säger att det är för tidigt att säga om det faktiskt minskat.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

FAKTARUTA: PL §19 (ur polislagen)

Kroppsvisitation m.m.

19 § andra stycket:

En polisman får också kroppsvisitera i den utsträckning det behövs för att söka efter

1. vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att ett sådant föremål kan förklaras förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken, eller

2. föremål som är ägnade att användas som hjälpmedel vid brott som innefattar skada på egendom, om det finns särskild anledning anta att den som avses med åtgärden bär ett sådant föremål med sig och det med hänsyn till omständigheterna kan antas att föremålet kan förklaras förverkat enligt 36 kap. 3 § brottsbalken. Lag (2003:858).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".