Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trängre i parker

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 05.19
Stadsträdgårdsmästaren Lars Johansson. Foto: Mona Wahlund/SR.

Att förskolor i Uppsala innerstad i allt större utsträckning kommer att ta kommunens allmänna parker och lekplatser i anspråk framöver är inte optimalt. Vad tycker du om det? Säg din mening här!

Det menar stadsträdgårdsmästaren Lars Johansson.
- Det är klart att förskolorna är välkomna att ha våra parker och lekplatser som utflyktsmål. Samtidigt så kan de ju inte räkna med att ha våra parker som sin inhängnade gård för då tar de ju plats för andra som också vill ha plats.

Som Upplandsnytt berättat tidigare så fattas det förskolor i centrala Uppsala och trots de lösningar som man nu funderar på så kommer det framöver vara svårt att hitta grönyta till förskolebarnen för deras utevistelse. En lösning som politikerna pratar om är att förskolorna i innerstan kommer att få använda en närliggade allmän park. Moderaten Lars-Göran Karlsson sa så här i Upplandsnytt igår.
- Vi har inte tillgång till mark- och grönytor i anslutning till fastigheter i de proportioner som vore önskvärt. Utifrån det är det kopplingen till övrig grön mark, park osv, säger han.

Redan idag används de allmänna parkerna och lekplatserna flitigt av förskolor. Det säger stadsträdgårsmästaren Lars Johansson som ser ett ökat slitage i centrum. Det beror dels pga den nya förskoletrenden och dels pga att vi blivit mer urbana och använder parkerna mer idag.
- I centrala stan är det risk för konflikt. Det är ett hårt tryck, säger han.

Fyrisvallens förskola i centrala Uppsala använder sig av närliggande parker för de äldre barnens utevistelse en gång i veckan.
- Man kan känna sig som att man kommer och stör för att de har ju inte heller någon gård eller yta att vara på. Så kommer vi och de förväntar sig kanske att vi ska hålla oss på våran gård. Det känns lite pinsamt ibland, det gör det, säger Charlotte Tilenius, förskollärare.

I Vindhemsparken ett liten bit bort träffar vi föräldern Magdalena Lycken med sin son som idag delar parken med en förskola.
- Jag förstår att behovet finns och jag tycker att det är bra men jag tycker att kommunen behöver svara upp med högre säkerhet på de lekplatser som förskolorna använder.

Känns det som att du blir bortputtad?
- Det kan man nog styra. Man får prata med varandra och se till att alla barnen får tillgång till leksakerna. Det har inte känts som ett problem, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".