Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nattvård skjuts upp

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 15.41

Patienter i Enköping som behöver läggas in nattetid kommer inte kunna läggas in på lasarettet förrän om en månad.

När nattakuten på Enköpings lasarett stängdes i går så var meningen att det fortfarande skulle vara möjligt för äldre och väl kända patienter att kunna tas direkt in till vårdavdelningar på lasarettet nattetid för inläggning - patienter som inte behöver akutvård utan bara behöver läggas in. Men den organisation som gör det möjligt med direktinläggningar nattetid blir inte klar förrän om en månad.

– Man kan inte stänga akuten och samtidigt inte kunna ta emot de här personerna. Jag tycker att det är en skandal att äldre människor som har en sjukdomsproblematik, och som ofta bor på ett boende av något slag, ska behöva köras nattetid i ambulans till Akademiska sjukhuset, när det finns resurser på lasarettet i Enköping, men ingen organisation för hur dessa personer ska läggas in. Jag förstår inte heller varför Ismail Kamil inte ser till att detta går parallellt, säger Miljöpartiets Johan Edstav.

– När ett politiskt beslut fattas, i det här fallet av landstingsstyrelsen, går de politiska direktiven direkt till berörda verksamheter. Jag har hela tiden utgått från att det här ska harmoniseras, så att när nattakuten stängs drar direktinläggningarna igång. Förra veckan fick jag besked om att det blir ett glapp, och jag har då begärt att åtgärder ska vidtas. Det är vad jag kan göra, säger Folkpartiets Ismail Kamil.

Johan Edstav tycker att situationen är mycket allvarlig eftersom det handlar om personer som är svårt sjuka, och äldre människor i samhället.

– Att vi inte ser till att de får ett bra omhändertagande av hälso- och sjukvården, tycker jag är en skandal. Och det tycker jag att Ismail Kamil borde ta åt sig och göra någonting åt.

Ismail Kamil säger att han har varit i kontakt med finanslandstingsrådet, och att han har sagt att hälso- och sjukvårdsstyrelsen inte kan acceptera att detta sker.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".