Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Städbrister leder till ökad smittorisk

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 05.20
1 av 3
Sonja Ekström Boström säger att toaletterna i 70-huset successivt håller på att bytas ut. Foto: Mårten Nilsson.
2 av 3
Hannes Vidmark. Foto: Mårten Nilsson.
3 av 3
Smutsigt hörn på Akademiska. Foto: Kina Pohjanen.

Akademiska sjukhuset i Uppsala får nu myndighetskrav på sig att sköta städningen på sjukhuset bättre. Det kräver nu miljö- och hälsoskyddsnämnden vid Uppsala kommun.

De anser att Akademiska måste förbättra städningen på avdelningarna i 70-huset, detta efter att ha gjort inspektioner på plats.

– Vi har hittat såna brister i underhållet av lokalerna att vi vill gå vidare. Vi vill att skadade toaletter byts snabbare än i den plan som finns från Akademiska sjukhuset.

– Vi vill också att man har tydligare rutiner när det gäller städning av högre liggande ytor där det samlas damm, det gäller horisontella ytor på hyllor och ovanpå lysrör, säger Hannes Vidmark.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har funktionen av myndighet när det gäller miljö- och hälsofrågor, och har till uppgift att utöva tillsyn. Och efter de många larmsignalerna från bland annat patienter och anhöriga om att städningen på sjukhuset skulle vara bristfällig, så beslutade miljökontoret att göra inspektioner på plats på avdelningarna i 70-huset, som var föremål för en del av kritiken och som har gamla och slitna lokaler. Att det inte städas ordentligt i skarvar och hörn kan leda till att det kan växa bakterier där.

Nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat att ge ett föreläggande, alltså ett tvingande direktiv, till Akademiska om förbättringar på fyra punkter i 70-huset, där även ingår förbättringar av städningen i hörn och längs kanter och åtgärder för att kunna rengöra vid springor och trasiga mattskarvar. Och som sagt, att byta ut skadade emaljtoaletter, som kan vara upp till 30 år gamla, snabbare än sjukhuset utfäst sig att göra.

– Det vi sett när vi var ute var att det ofta fanns skador i emaljen, skador som gör att dom är svårare att rengöra, och det ser inte rent ut. Vi bedömer att det finns en ökad risk för bakterietillväxt i de här skadorna, säger Hannes Vidmark.

Marie-Louise Danielsson Tham, professor och hygienexpert, säger att städbristerna ger kraftigt ökad smittorisk - och hon tycker Akademiska inte bara ska byta trasiga toaletter - utan kräva en högre städbudget från politikerna.

Det var efter larm från patienter och anhöriga som miljökontoret gjorde inspektioner i 70-huset i början på hösten. Å dom reagerade bland annat på att det inte städas ordentligt i skarvar och hörn - vilket gör att det kan växa bakterier där.

Inte heller har man bytt ut gamla skadade emaljtoaletter vilket också det gör att bakterier frodas. Nu kräver miljö- och hälsoskyddsnämnden att man förbättrar städningen i hörn och längs kanter och springor och skarvar. Och toaletterna som kan vara upp till 30 år gamla - ska bytas snarast.

Toaletterna har börjat bytas ut, säger chefen för lokalplaneringen på Akademiska, Sonja Ekström Boström:

– De är helt slut i emaljen inne i toaletterna. Huset är ju 30 år gammalt, och det är klart att toaletter som är 30 år gamla ser fula ut invändigt.

Vad säger du om att miljökontoret vill gå snabbare fram med att byta ut dem?

– Det kan vara bra, en hjälp för oss, för vi vill ju också att det här ska åtgärdas så snabbt som möjligt. Vi vill komma i gång med renoveringen av hela 70-huset så fort som möjligt.

Vad säger du om de andra kraven, om att städa bättre i skarvar och hörn?

– Ja, det är nåt vi som vi måste ta upp med vår städfirma, att vi kanske får se över rutinerna och att vi måste göra en förbättring där, avslutar Sonja Ekström Boström.

Inte heller har man bytt ut gamla skadade emaljtoaletter vilket också det gör att bakterier frodas. Nu kräver miljö- och hälsoskyddsnämnden att man förbättrar städningen i hörn och längs kanter och springor och skarvar. Och toaletterna som kan vara upp till 30 år gamla - ska bytas snarast. 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".