Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser om oroligheterna

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 05.33

Uppsalapolisens analys av vad som startade oroligheterna i Gottsunda/Valsätra i höstas dröjer. Men i en undersökning som Sveriges Radio gjort ger poliserna själva sin syn.

I debatten har det framförts en rad olika möjliga orsaker till att bilar brann och sten kastades. Vi ville ta reda på vilken bild poliserna som jobbade ute i fält har. Vi tog hjälp av polisen med att runt årsskiftet dela ut våra frågor till ett trettiotal poliser som jobbade just vid höstens oroligheter.22 av dom svarade.

Vi frågade bland annat vilka orsaker som dom tror kan ligga bakom stöket. Dom fick rangordna 16 olika alternativ efter hur stor betydelse dom kan ha haft att oroligheterna uppstod.Alla poliserna har uppfattat det som att en orsak är att ungdomarna tycker det är spännande Å så gott som alla att ungdomarna inte gillar polisen och helt enkelt vill jävlas.

Andra orsaker som många ser som viktiga är att man vill visa sig tuff och visa att just deras område är stökigare än andra. Många poliser tror också att en drivkraft är att man vill synas i media.

Många pekar också på föräldrarnas betydelse - att en orsak kan vara att ungdomarna saknar vuxna att se upp till och prata med. Samtidigt anser lång fler än hälften att ungdomarnas beteende inte alls kan skyllas på föräldrarna, utan att det är ungdomarnas eget ansvar.Svaren visar också vad poliserna INTE ser som orsaker till dom här våldsyttringarna.

Allra flest av dom svarande förkastar teorin om att unga som eldar bilar och kastar sten har för lite att göra på fritiden. Bara ett fåtal ser det som ett uttryck för att ungdomarna försökt synliggöra förorterna. Men det är också en hel del som ser större samhällsproblem bakom oroligheterna.Hälften av poliserna som svarat tycker nämligen att det rör sig om ett integrationsproblem och lika många att en det är ett uttryck för klassklyftor - att det beror på arbetslöshet och fattigdom.Upplandsnytt har velat intervjua poliser om det här, men dom vi kontaktat har velat avvakta den utvärdering som Uppsalapolisen ska göra om oroligheterna och hur polisen hanterat dom.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".