Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två gymnasier blir ett?

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 06.22

En sammanslagning av Jällaskolan och Bolandsskolan i Uppsala kan bli ett sätt att anpassa lokalytorna till minskande elevkullar.

Ett sådant förslag finns i alla fall med när tjänstemännen ska utreda vilken eller vilka kommunala gymnasieskolor som måste bort.

Folkpartisten Mohamad Hassan är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.

 – Jällaskolan är i behov av renovering. Istället för att renovera skolan som sådan så kanska vi kan hitta en mer långsiktig lösning. Jällaskolan är ett nav för lantbruksprogrammet i länet. När det gäller Bolandsskolan och pratar om 3 till 5 år så måste vi ta ställning till renoveringsbehov och sen så är det för att estetiska programmet försvinner som ett program i nya gymnasiekolan också, säger Mohamad Hassan (FP).

Minskade elevkullar och ett ökat intresse för de privata gymnasieskolorna gör att Uppsala kommun måste krympa och anpassa sina lokaler till antalet elever.

Tjänstemännen kommer efter nämndens möte i nästa vecka få i uppdrag att komma med flera lösningar på lokalproblemet men en ihopslagning av Jälla och Bolandsgymnasiet har redan nu kommit upp som en inriktning, bla pga renoiveringsbehov.

I en av de många byggnader som utgör Bolandsgymnasiet träffar vi Jan Holmgren som är lärare på byggprogrammet. Han är stolt över skolan och tror inte på en flytt - trots att han vet att lokalerna är slitna.

 – Bolandskolan och byggutbildningen som jag företräder, här får man en bra utbildning där man har stora chanser att få jobb.

Men varför skulle det inte kunna fortsätta vara så bara att ni är ihop med ett annat gymnasium?

 – Risken är att vi tappar identitet. Det är så grundmurat och det är ett oerhört viktigt varumärke för Uppsala kommun och Jällaskolan håller ju på med helt andra saker än vad vi gör, säger Jan Holmgren.

Men Mohamad Hassan har en annan uppfattning kring vad man kan dra för fördelar utav ett samarbete mellan utbildningarna på de Jällaskolans lantbruksdel tex och byggnadsarbetarna på Bolandskolan.

 – Lantbrukare är ju inte bara lantbrukare idag utan även entreprenörer som har en sidoverksamhet också, plåtslagari, bygg, fordon, och får man de inslagen i sin utbildning så är det bara bra för de framtida lantbrukarna.

Men vad har byggarbetarna att tjäna på det?

 – Byggarbetarna kommer att få ett inslag i sin utbildning när det gäller lantbruk och annat, säger Mohamad Hassan (FP).

Christine Odén
Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".