Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationer vill köpa studentbostäder

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 15.53
Fredrik Wirdenius, VD Vasakronan

Inga garantier finns för att studentbostäderna i Studenstaden AB i Uppsala fortsätter vara vikta för studenter, när Vasakronen säljer dem i år. Men nu har Uppsalas studentnationer gått ihop och vill köpa dem.

En affär som Rolf Kroon, skattmästare på V-dala nation, hoppas mycket på:
– Vi ska ge så mycket som möjligt för avgiften till nationerna. Och en viktig del i det, som man får även i dag, är tillgång till bostäder. Om vi kan dubbla vårt innehav av bostäder är det förstås väldigt bra i ett läge där medlemskapet blir frivilligt, säger Rolf Kroon, som samordnar den här möjliga fastighetsaffären.

De dryga 4000 studentbostäderna säljs i ett paket tillsammans med en rad vanliga hyresrätter i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Paket – bostadsbolaget Dombron - beräknas vara värt över 5 miljarder kronor

Nationerna har inte råd att köpa rubbet och vill därför gå ihop med en annan stor – än så länge hemlig – aktör som köper de vanliga lägenheterna. Om ett par veckor kommer de tillsammans lämna ett första ungefärligt bud till Vasakronan.

Får nationerna köpa, säkras tillgången på studentbostäder. Vad som händer annars är mer osäkert. Enligt uppgifter till universitetet har mäklarfirman som håller i försäljningen marknadsfört Studentbostäderna som att de kan omvandlas till bostadsrätter. Upplandsnytt har sökt mäklarfirman, men de har avböjt att kommentera hur fastigheterna marknadsförs.

Uppgiften har väckt stark oro för att studentbostäderna kan vara i fara. Därför ska kommunen och universitetet diskutera affären med Vasakronan om ett par veckor.
– Vi har ingen makt i frågan, utan kan bara vara i dialog med Vasakronan och jag tror säkert de har en stor förståelse och vill hjälpa till, säger kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Hedberg (M).

Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan, kan inte garantera att studentbostäder förblir just studentbostäder.
– Man kan som säljare aldrig gå in och lämna garantier för vad en framtida ägare i framtiden kommer att göra, så fungerar det inte. Men däremot så är det så att det här är väldigt bra bostäder som är väldigt attraktiva och vi är helt övertygade om att det är studentbostäder en framtida ägare kan ha glädje av och att det är därför man går in och förvärvar dem, säger han.


Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".