Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Säkerheten är hotad"

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 17.21
Personalmöte på barnonkologen

Ytterligare sju specialistsjuksköterskor har nu beslutat att säga upp sig från barnonkologen vid Akademiska sjukhuset, där tre sköterskor redan tidigare valt att sluta. Nu menar ordföranden för Barncancerföreningen i Mellansverige att sjukhusledningen riskerar patientsäkerheten för de cancersjuka barnen.

- Det handlar om liv och död för de här barnen. Det är inte bara den medicinska behandlingen som är komplex utan också den psykiska. i och med detta så tycker jag att man äventyrar barnens säkerhet, säger Carina Wallenborg, ordförande i Barncancerföreningen i Mellansverige.

På ett personalmöte på torsdagen framkom att ytterligare sju sjuksköterskor på barnonkologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala slutar förutom de tre som redan sagt upp sig. När sammanlagt tio högt kvalificerade sjuksköterskor nu slutar så innebär det, räknat i arbetstid, att ungefär halva sjuksköterskestyrkan på barnonkologen försvinner, de mest erfarna sjuksköterskorna.

Redan har följderna märkts av sjukhusledningens arbetstidsomläggning och av att sköterskor slutat. Två av de 12 vårdplatserna på barnonkologen har fått stå tomma de senaste veckorna pga personalbrist, och sjukhuset har tvingats tacka nej till cancersjuka barn från andra landsting.

Överläkaren Britt-Marie Frost säger till Upplandsnytt att verksamheten på barnonkologen redan är skadad efter ledningens beslut om de förändrade arbetsvillkoren och att den kommer bli svår att driva vidare utan ledningens stöd.

- Jag tycker de har skött det uruselt. Man måste anpassa det efter den verksamhet som finns, säger Britt-Marie Frost.

Landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman ser dock inte patientsäkerheten som hotad.

- Jag har fått försäkringar om att man säkerställer att patientsäkerheten upprätthålls.

Så du kommer inte att ingripa?

- Det beror på vad man menar med att ingripa. Vi följer det här väldigt noga men jag tror att vi har en sjukhusledning som är väl skickad att göra de avvägningar som behövs, säger Erik Weiman (M).

Miljöpartiets Johan Edstav säger att den borgerliga majoriteten i landstinget beslutat att personalfrågor ska hållas utanför politikerkretsen, något han tycker är olyckligt.

- Det finns inte ens ett politiskt organ som handhar dessa frågor. Och det gör att politiken är helt avskärmad från de här frågeställningarna. Och det är inte acceptabelt, säger Johan Edstav (MP).

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".