Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åsikter om slutförvaret

Publicerat söndag 7 februari 2010 kl 08.51
Samråd i Östhammar.

Under lördagen hölls det sista samrådsmötet i Östhammar innan Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, lämnar in sin tillståndsansökan för slutförvarsanläggningen i Forsmark.

Ett 80-tal personer från myndigheter, kommunen och organisationer hade hittat dit. Allmänheten var välkommen att delta i samrådsmötet, men Östhammarsborna höll sig utanför diskussionerna, och de som vi pratade med har en positiv inställning till slutförvaret.  

- Det är bra för Östhammar och arbetslivet, säger Lena Krogestad.
- Vi har väl gokänt att det kommer att bli slutförvar här och tycker att det är en fantastisk möjlighet för vår kommun. Jag tror att det är därför folk inte är rädda för det längre, säger Patrik Tegelberg.
- Det är positivt för att få ut lite mer folk hit. Det blir fler arbetstillfällen och bostäder, säger Sofia Kallén.

Den 3 juni förra året stod det klart att SKB vill att slutförvaret för utbränt kärnavfall ska placeras i Forsmark, och i höst ska SKB lämna in sin tillståndsansökan för slutförvarsanläggningen. En ansökan som måste innehålla konsekvensbeskrivningar för alternativa metoder.

Den aktuella lagringsmetoden innebär att avfallet kapslas in i koppar och förs ner i berget där det ska ligga i horisontella tunnlar. Men Föreningen miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) anser att det fortfarande finns stora osäkerheter om hur långsiktigt säkert förvaret är.

Kärnavfallet behöver lagras i minst 100 000 år, men enligt MKG menar forskare att att det kan bli problem med läckage från kopparbehållarna redan inom 1000 år.Därför kräver de nu att samrådstiden förlängs. Johan Swahn vid MKG.
- Som vi ser det så innehåller miljökonsekvensbeskrivningen som vi samråder om bara uppgifter från gamla analyser, från 2006. Det vi vill är att man skjuter på samrådet så det även inkluderar långsiktiga miljösäkerheten, säger han.

Saida Engström vid SKB håller inte med och menar att det inte är korrekt.
- Vi skulle inte lämna in en ansökan om vi inte visste att den metod som vi söker för kommer att gå genom den grannlaga granskning som strålssäkerhetsmyndigheten, miljödomstolen och ytterst regeringen ska behöva yttra sig om, säger hon.

Det slutgiltiga beslutet om slutförvaret ska fattas av regeringen.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".