Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Katastrofal situation"

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 04.53
1 av 2
Möte på barnonkologen
2 av 2
Olle Björk

Efter att tio specialist-sjuksköterskor på barnonkologen vid Akademiska sjukhuset, har sagt upp sig i protest mot de nya arbetstiderna och det sänkta OB-tillägget, är situationen mycket allvarlig. Det menar Agneta Wiberg, som är ordförande i vårdförbundet i Uppsala län. Vad tycker du? Kommentera!

- Det är en högst katastrofal situation. Det här handlar ju om en speciell vård, det är vård av svårt sjuka barn. Och det är ännu mer katastrofalt eftersom det är de mest välutbildade sjuksköterskorna som kan arbeta på nätterna, och det är de som sagt upp sig.

Känner du dig maktlös?
- Nej inte direkt, jag tycker ändå att vi nått viss framgång. Sjukhusledningen har sagt att man ska diskutera arbetstider utifrån hälsoperspektivet. Det finns andra landsting som har tecknat avtal om en sänkt arbetstid nattetid, och jag hoppas att vi kan få en sån lösning i vårat landsting, säger hon.

Ledningen för Barncancerfonden kräver nu att Akademiska sjukhuset i Uppsala löser personalkrisen på barnonkologen så att en fortsatt verksamhet säkras. Tidigare har läkare varnat för att verksamheten är hotad efter att sammanlagt tio specialistsjuksköterskor beslutat säga upp sig på senare tid. Generalsekreteraren i Barncancerfonden, professor Olle Björk, säger att sjukhuset nu måste lösa problemen så att verksamheten tryggas för framtiden:
– Naturligtvis kan man hitta tillfälliga lösningar, men målet måste vara att Uppsala löser sina problem och får en stabil situation igen. I vården av ett cancersjukt barn kan man inte stanna upp mitt i vården, utan den måste kunna bedrivas oavsett personalsituationen, säger Olle Björk, som också är professor i just barnonkologi.

Sen tidigare har tre specialistsjuksköterskor på barnonkologen sagt upp sig, och i torsdags beslutade ytterligare sju att också sluta.

Allt detta i protest mot ändrade arbetstider och mindre OB-tillägg. Och överläkaren på barnonkologen Britt-Marie Frost, som stöder sjuksköterskornas krav, sa i Upplandsnytt att hela verksamheten nu var i fara:
– Vi kommer ju inte kunna ha den här verksamheten längre om vi inte har stöd från vår ledning, och det har vi ju inte.

Och från sjukhusledningen kommer heller inga garantier för den fortsatta verksamheten. Så här svarade divisionschefen Margareta Öhrvall i Upplandsnytt på en fråga om barnonkologens framtid:

Kan barnonkologen driva verksamheten vidare?
– Jag hoppas det. Vi för ständiga diskussioner nu för att det ska kunna vara möjligt, sa Margareta Öhrvall.

Nu kräver alltså Barncancerfondens generalsekreterare att sjukhuset ser till att säkra fortsatt verksamhet i Uppsala som ett av landets sex centra för barncancervård:
– Barncancervårdens struktur får inte brytas upp. Det här är en högspecialiserad vård som behöver de här sex centra, säger Olle Björk.

Också från föräldrar kommer nu protester mot att sjukhusledningen fattar beslut som får personalen att fly. Bertil Wiman från Uppsala är pappa till en pojke som vårdats på barnonkologen:
– Det är märkligt att man kan bedriva en personalpolitik som leder till så drastiska försämringar att specialistsjuksköterskorna lämnar barncanceravdelningen. Jag tycker att det visar att sjukhusledningen är okänslig och inte bryr sig, säger Bertil Wiman.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".