Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

UNT måste spara mer

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 10.26
1 av 2
2 av 2
Lars Nilsson, chefredaktör UNT Foto: Mona Wahlund/SR

Upsala Nya Tidning ska spara ytterligare flera miljoner kronor, efter att det i veckan blev klart att 25 personer på tidningen sägs upp.

I fredags kom ytterligare ett sparpaket på UNT. Tidigare besparingar har framför allt drabbat administration och annonsavdelningen men nu ska chefredaktören Lars Nilsson bidra med besparingar upp mot 7,5 miljoner kronor på redaktionen.

– Jag vill absolut ha de lokala nyheterna, sporten och debatten kvar. Men runt omkring det finns det massor av saker i tidningen som vi tittar på. Det kan handla om radio- och tv-tablåer, börssidor och annat inköpt material, säger Lars Nilsson.

Är du inte orolig för hur tidningen kommer att utvecklas?
– Det är inget som gläder mig, att vi måste spara på redaktionen. Men ska vi säkra långsiktigheten i det här företaget, så måste vi anpassa oss efter de inkomster vi faktiskt har.

Vid årskiftet gick Uppsala Nya Tidning samman med NTM - Norrköpings Tidningar Media för att utveckla och effektivisera bland annat administration, kundtjänst, teknik och hela tryckeriverksamheten gick upp i det NTM-ägda bolaget Pressgrannar och i veckan blev klart att 25 personer på tidningen sägs upp. Men nu kommer ett nytt sparkrav. Den här gången på redaktionen. Orsaken till besparingar är de vikande annonsintäkterna men även ett ändrat läsarbeteende förklarar Lars Nilsson.
- Väldigt många går ju över till att läsa nyheter på nätet i stället för i papperstidningen och på nätet har vi inte samma annnonsvolymer som vi har i pappret så det är ett ändrat läsarbeteende, säger han.

Så ni har färre prenumeranter?
- Ja, vi har färre helårsprenumeranter på papperstidningen.

När ni gick ihop med NTM ökade också vinstkravet på tidningen. Bidrar det också till att ni måste slimma organisationen?
- Nej, det finns inget direkt samband, säger Lars Nilsson.

Johannes Nesser som är ordförande på journalistklubben vid Uppsala Nya Tidning visste att ytterligare besparingar var på väg men blev ändå besviken när besparingsbeskedet kom i fredags.
- Om sparpaketet blir på de här 7,5 miljonerna så kommer det synas i tidningen. Vi kommer att få en sämre produkt om sparpaketet blir så stort. Vår förhoppning är ju att man ska ta sitt förnuft till fånga och minska det här sparpaketets omfattning.

Finns det något som antyder det då, att de kan backa på den här summan?
- Inte just nu. Men däremot så säger man om detta medför stora risker att man tappar läsare, så kommer man inte genomföra sådan besparingar och det är ett löfte från ledningen. Det är vi glada över, säger han.

UNT:s vd Dan Lannerö vill inte kommentera besparingarna innan fler detaljer är klara.

Mona Wahlund
Mona.wahlund@sr.s

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".