Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Nya bostäder räcker inte"

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 04.57

Uppsala kommun planerar för att för få bostäder ska byggas de kommande åren. Det menar byggnadsnämnden, som är en av de nämnder som nu tyckt till om den Översiktsplan som arbetas fram.

Bengt Andrén som är stadsbyggnadsdirektör i Uppsala och menar att de 1200 bostäder som ska byggas per år är alldeles för få.
– Det tror vi inte räcker riktigt. Förra året så ökade folkmängden med 4000 personer i Uppsala. Och i de diskussioner vi just nu har med kommunledningskontoret som står bakom planförslaget så behöver det ökas till 1500.

Ja, byggnadsnämnden tror inte att de 1200 bostäder som ska byggas per år enligt Översiktsplanen kommer att räcka. Och i de ändringsförslag som kommit in till kommunen framgår att flera nämnder tänker olika kring vad som ska prioriteras och vilka som ska ges rätt till de nya bostäderna.

Medan Äldrenämnden påpekar vikten av att flera av bostäderna bör omvandlas till trygghetsbostäder, så vill Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att personer med sociala problem och nyanlända flyktingar ska få större tillgång till bostäderna som byggs.

Men det var inte bara bostäderna som lyftes fram när nämnderna lämnade in sina förslag på ändringar i planen över hur Uppsala ska förändras de kommande 20 åren. Hur man planerar att utforma cykel- och promenadvägar och hur man ska öka kollektivtrafiken ifrågasattes också. Bland annat ställer sig Gatu- och trafiknämnden kritiska till målet att uppnå 30 procent kollektivtrafikandel, eftersom de tror att det kommer att bli för svårt att nå.

Stadsbyggnadsdirektör Bengt Andrén är noga med att poängtera att byggnadsnämnden till stor del är nöjda med Översiktsplanen, men nämnden har trots detta fler synpunkter.
– Vi vill att det ska vara tydligt hur inriktningen är. Vi tror att det finns en risk att olika intressenter läser olika delar i översiktsplanen. Vår vilja och tro, det är ju att det är det som kallas för stadsväven i planen som ska väga tyngre, alltså att staden växer på människornas villkor. Och vi ska tona ner de här stora trafiklederna, säger Bengt Andrén.

Översiktsplanen beräknas vara helt klar före sommaren.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".