Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Onkologpersonal oroad

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 16.57
Masomeh Amini-Lari, Monica Hedström Carlsson och Britt-Marie Frost. Foto:Mårten Nilsson/SR.

Läkarna inom barncancervården på Akademiska sjukhuset i Uppsala är oroade för att sjuka barn och deras anhöriga far illa, när barnonkologen tvingas stänga nu under helgen pga personalbrist.
Vad tycker du om situationen på barnonkologen? Skriv nedan.

Tio sjuksköterskor har sagt upp sig på barnonkologen i protest mot nya de nya arbetsvillkor som sjukhusledningen ville genomföra.

– Vi har tvingats skicka ett svårt sjukt barn som måste transporteras med ambulans med svåra smärtor och besvär som vi inte kan ha kvar här. Nyinsjuknade patienter som vi inte kan ta hand om, som vi måste skicka till andra sjukhus. Hitremitterade patienter som vi inte kan ta hand om, som blir bollade runt och måste göra en massa resor i ett skede i livet när de befinner sig i kris. Det tycker jag är väldigt dåligt, säger Britt-Marie Frost, överläkare på barnonkologen.

Är situationen löst nu som sjukhusledningen säger?

– Nej det har jag svårt att tro. Jag blir ganska upprörd över överslätandet som kommit från sjukhusledningen, i stället för att de kommer hit och tar reda på hur vi har det.

Nu har en kompromiss nåtts om ett nytt arbetstidsschema som införs på måndag. Enligt sjukhusledningen ska därmed problemen vara lösta, och de hoppas att sju sjuksköterskor som ännu inte hunnit sluta efter att ha sagt upp sig, trots allt ska välja att fortsätta.

Men bland personalen anser man inte att situationen är löst, det skulle behöva anställas ett antal nya sjuksköterskor för att klara den situation som uppstått, menar de. Masomeh Amini-Lari som är en av de sju vet ännu inte säkert om hon fortsätter.

– Våra kollegor går omkring här och gråter, så ska det inte behöva vara. Det är något som arbetsgivaren förorsakat. De borde komma hit och be om ursäkt, med det gör de inte, de bara gömmer sig på sina rum.

Har sjukhuschefen Marie Beckman Surkküla varit här och pratat med er?

– Skojar du med mig? Tror du att hon kommer hit?

– Nej jag har inte varit hos dem, däremot har de varit inbjudna de möten som vi regelbundet har. Vi hade ett möte senast förra veckan, då var de där och jag tycker att vi fick en bra dialog där så jag förstår inte riktigt det synsättet.

Personal på barnonkologen tycker att du eller någon från ledningen borde komma dit och be om ursäkt, kommer ni göra det?

– Nej, jag tycker inte att det finns någon anledning att göra det.

 Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".