Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skolan kan bli friskola, men läggs inte ner"

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 21.08
Medieutbildningarna på GUC kan läggas ned. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Enligt ett förslag ska nu Uppsala kommun dra sig ur gymnasieskolan Grafiskt Utbildningscenter, GUC. Skolan, som har medieutbildningar, drivs i dag både av kommunen och i privat regi.

Nu finns ett förslag från ledningen för gymnasieskolan i Uppsala att kommunen inte ska lägga någon utbildning på skolan från och med nästa höst, vilket i så fall innebär att kommunen drar sig ur skolan. Håkan Joas är ställföreträdande gymnasiechef i Uppsala:

– I och med att vi får en ny gymnasiereform 2011 och mediaprogrammet därmed upphör att existera som program så finns ett förslag från vård och bildning att kommunen ska dra sig ut GUC. Medieinriktning kommer att finnas men som en del av samhällsvetenskapsprogrammet, säger Håkan Joas ställföreträdande gymnasiechef i Uppsala.

Så kommunen lägger ingen utbildning på GUC och drar sig ur skolan?

– Det är det förslag som finns.

Vad skulle följden bli för skolan?

– Ja, följden för den kommunala delen blir att man kommer att omplacera de lärarna som är kommunalt anställda till andra skolenheter.

GUC har ju velat ha andra utbildningar i stället. Varför får de inte det?

– Antalet elever i den här åldern minskar fram till 2016 så därför finns ingen överkapacitet på de övriga gymnasieskolorna som man kan lägga på GUC.

Håkan Joas säger att skolan har 25 kommunala lärare, motsvarande 14 heltidstjänster. Vd:n för GUC Lars-Göran Nyström tror inte att det kommer att bli som gymnasieledningen i Uppsala föreslår:

– Det måste vara ett missförstånd inom den del av kommunen som fattat ett sådant beslut och vi skriver ju avtal med en annan del, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Jag kan ju konstatera att det inte är möjligt att fatta ett sådant beslut.

Om det skulle vara så att kommunen inte lägger någon utbildning hos er, kommer skolan att finnas kvar då?

– Att man inte skulle lägga någon utbildning hos oss är uteslutet, för vi har ett avtal som gäller fram till 2015, säger Lars-Göran Nyström.

Till veckan ska politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden besluta om förslaget.

Enligt Mohamad Hassan (FP), ordförande i nämnden, kan det här innebära att  skolan fortsätter att drivas helt som en friskola.
– Jag kan inte säga i dag hur det blir, vi har ett möte på måndag där vi ska gå igenom olika förslag, säger Mohamad Hassan.

GUC:s ledning vill då få ensamrätt på samhällsprogrammet med medieinriktning och estetiska programmet med medieinriktning. Gymnasieledningen, däremot, föreslår istället att kommunen drar sig ur själva undervisningen och flyttar de kommunanställda lärarna i kärnämnen som svenska och engelska, till andra skolor.

Oavsett hur det blir, ska enligt Mohamad Hassan, friskoledelen med bland annat turismprogrammet, som i dag har 4-500 elever blir kvar på skolan.

– Antingen blir det så att man får de här utbildningarna och fortsätta som tidigare tillsammans med kommunen. Eller att man renodlar och driver bara friskoledelen. Att lägga ner skolan är inte ett alternativ, säger Mohamad Hassan.

GUC har också ett hyresavtal med ett kommunalt fastighetsbolag som sträcker sig till 2015.

Uppsala kommun äger drygt hälften av skolan, som drivs som ett aktiebolag, något man ska fortsätta göra, enligt Mohamad Hassan.– Kommunen är fortfarande intresserade av att bedriva GUC och vara delägare, det finns inget annat på dagordningen, säger han.

Ikväll håller GUC, Grafiskt utbildningscenter, bolagsstämma. På skolan pågår också förhandlingar om uppsägning av personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".