Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Val 2010

Är kandidaterna representativa?

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 06.18
1 av 3
Bertil Kinnunen (S), Uppsala. Foto: Socialdemokraterna
2 av 3
Camilla Hamlin, Tierp. Foto: August Bergkvist/SR
3 av 3
Håkan Wahlborg, Tierp. Foto: August Bergkvist/SR

Socialdemokraterna är det parti som bland kandidaterna i kommunvalen har lägst andel låginkomsttagare. Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån SCB har gjort för Sveriges Radio.

Tierpsbon Camilla Hamlin tycker att partierna överlag borde få in fler låginkomsttagare i politiken.

 – Jag jobbar inom kommunen och barnomsorgen och det är mycket besparingar och kommunen har dålig ekonomi. Jag tror kanske inte att politikerna kan förstå hur dåligt en vanlig arbetare har det i dag om de inte själva tillhör den kategorin.

 – Det skulle kanske vara mer vanligt folk, det skulle behövas också. Det flesta politiker i dagens läge tror jag är skolade, säger också Håkan Wahlborg i Tierp.

24 procent av länets vuxna befolkning tjänade förra året på sin höjd 99.000 kronor, de tillhör därmed den allra lägsta inkomstgruppen.

Inför höstens kommunfullmäktigeval är det Sverigedemokraterna som med 24 procent har bäst representation i länet från den inkomstgruppen.

Sämst ställt, ur det här perspektivet, är Socialdemokraterna med blott sju procent, följt av moderaterna med åtta procent

Bertil Kinnunen är Socialdemokraternas distriktsombudsmannen i Uppsala län.

 – Det är klart att det är viktigt att ha en lista som avspeglar befolkningens sammansättning, så att man har en förståelse för människors levnadssituation.

Borde ni inte ha fler representanter från de skaror som har en relativt liten inkomst?

- Vi har en ganska stor andel LO-medlemmar på våra listor, folk med vanliga yrken. Medelinkomst i Uppsala låg för några år sedan på 250.000. Vi har många som ligger i den där inkomstklassen runt vad medelinkomsten är. Några något högre, andra något under det. Jag tror att vi ändå avspeglar befolkningen skapligt.

Moderaterna är det parti som har flest kandiderande till kommunfullmäktige som är höginkomsttagare - 45 procent av dem tjänade mer än 400.000 kronor förra året.

Bland väljarna i stort var det bara tolv procent som tjänade så mycket pengar.

Det moderata kommunalrådet i Östhammar Anna-Lena Söderblom säger att länsstatistiken dras upp av partiets kandidater till Uppsala kommunfullmäktige, där återfinns många med lång utbildning och hög inkomst. Hon tycker att partiets kandidater överlag speglar samhället bra.

 – Det är väl mera en grundideologi som gör att man engagerar sig i ett parti, mer än vad man har i inkomst, för det förändras ju över tid. Jag har själv en gång varit låginkomsttagare och levt på KAS-bidrag. Så skillnaden då med 3624 kronor i månaden mot mina 41000 kronor idag är lite skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".