Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot säkerhetsarbetet på Akkis

Publicerat tisdag 2 mars 2004 kl 07.09

Efter kritiken mot säkerheten på Akademiska sjukhusets psykakut förra veckan så kräver nu sjukhusdirektören Erik Hemmingsson att organisationen ändras. Han menar att de säkethetsansvariga måste arbeta på sjukhuset och inte utanför, som de gör idag.

Efter att en skötare på psykakuten blev knivhuggen i ryggen i slutet av januari så har arbetsmiljöinspektionen konstaterat att det fanns uppenbara brister i säkerheten. Bland annat hade skötaren inget personligt larm på sig och det fanns inga rutiner för hur man ska göra när en patient har ett vapen.

Det här aktualiserar ett problem som sjukhusdirektören Erik Hemmingsson menar att han pekat på sedan han tillträdde och som hans två företrädare också kritiserat.

Det är att Akademiska sjukhuset inte har och inte kan anställa några säkerhetsansvariga eftersom säkerhetschefen är anställd inom en annan del av landstinget - Landstingsservice. Det innebär bland annat att de inte rapporterar direkt till sjukhusdirektören.

Erik Hemmingsson säger nu att både sjukhusledningens och sjukhuspersonalens kunskaper om säkerhetsfrågor skulle bli bättre om de säkerhetsansvariga jobbade närmare dem. Han kräver nu i ett brev till landstingsdirektören att det här ändras.

Han skriver att det är en nödvändig förutsättning för att han på en nöjaktigt sätt ska kunna bära ansvaret för säkerheten vid sjukhuset och han får medhåll från P-O Sjöblom som är chef för psykiatricentum.

- Min erfarenhet är väl att avståndet till den säkerhetsverksamhet som finns idag är lite för långt för att man ska hitta bra lösningar och genomföra dem i tid.

Kontakta reportern:

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".