Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Val 2010

Ojämställda listor i kommunerna

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 06.24
1 av 3
Ulla Bäckmark (C). Foto: AugustBergkvist/SR
2 av 3
Håkan Wahlborg, Tierp. Foto: August Bergkvist/SR
3 av 3
Ali Kasbah, Uppsala. Foto: August Bergkvist/SR

Det är få partier som har balans mellan könen hos de kandidater som ställer upp i kommunfullmäktigevalen i Uppsala län i höst.

Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån, SCB, gjort åt Sveriges Radio. Man alla väljare tycker inte att jämställdhetsfrågan är viktig.

-Det ska vara jämställt tycker jag. Både för kvinnor, män och invandrare, säger Håkan Wahlborg från Tierp.

-Jag tycker inte att man ska tänka att bara för att den här personen är tjej eller bara för att den här personen är kvinna eller killle ska den ha posten. Den som är bäst för jobbet ska ta det. Inte bara utifrån könstillhörigheten utan utifrån vad man har för potential och erfarenheter, säger Ali Kasbah från Uppsala.

Lite drygt hälften, 51 procent, av Uppsala läns vuxna befolkning är kvinnor. Till höstens kommunfullmäktigeval runtom i länet är det bara Miljöpartiet som är något sånär jämställda. 52 procent av partiets kandidater är kvinnor.

I det här här avseendet är Sverigedemokraterna sämst i länet - här är det mansdominans. Endast 24 procent av de som kan tänka sig att bli folkvalda för partiet är kvinnor.

Centerpartiet, som nationellt har ett av de största kvinnoförbunden, har inte heller lyckats nå balans mellan könen inför kommunfullmäktigevalen i vårt län. 40 procent av kandidaterna är kvinnor och resten män.  Distriksombudsmannen Ulla Bäckmark är medveten om problemet. Hon säger att det är svårt att få kvinnor att kandidera till uppdrag som fritidspolitiker.

-Det är fortfarande så att många kvinnor tar det största ansvaret för hem och barn. Sen har kvinnor idag yrkesarbete. Sen kanske man har gamla föräldrar som blir sjuka - vilka ställer upp för dem? Ja, oftast är det kvinnor som gör det. Barnbarn likadant. Att då engagera sig politiskt, man gör det gärna för att man är engagerad och vill påverka vårt samhälle så bra som möjligt, men hur ska man få tiden att räcka till? Här har inte det politiska systemet hängt med och anpassat systemet efter de här frågorna, säger Ulla Bäckmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".