Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Akademiska sjukhuset

Nya akutvårdplatser i sommar

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 07.49
1 av 2
Ulf Hanson, chefsläkare Akademiska sjukhuset. Foto: Mårten Nilsson/SR
2 av 2
Anna Rask-Andersen, Läkarförbundet Uppland. Foto: Anna Dahllöv/SR

Vid akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala har patienter blivit utplacerade på avdelningar över hela sjukhuset på grund av platsbristen. I sommar tänker man hantera problemet genom att ordna fler vårdplatser för akutens patienter på medicinavdelning.

Som Upplandsnytt tidigare rapporterat har platsbristen fått kritik, och även lett till en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Ulf Hanson är chefsläkare på Akademiska sjukhuset:

 – I sommar kommer vi att ha, under framför allt de besvärligaste veckorna, omkring tio medicinplatser mer. Och då räknar vi med att vi inte ska behöva utlokalisera patienter till fel avdelningar, vilket har varit ett problem under våren.

På grund av överbeläggningar på akuten vid Akademiska sjukhuset har akutens patienter varit utplacerade över hela sjukhuset. Sjukhusledningen ville tidigare att OTM-divisionen, alltså onkologi- thorax- och medicindivisionen, skulle åta sig att gå rond för de utlokaliserade akutpatienterna under sommaren, men efter starka protester från verksamheterna tvingades sjukhusledningen backa, och nu ska man alltså öppna lediga platser på medicinavdelningar i stället.

Men Anna Rask-Andersen, ordförande i Uppsala Allmänna Läkarförening, tycker inte att lösningen är optimal:

– Det är ju väldigt bra, och det är absolut nödvändigt, men om man öppnar fler platser måste man ju ha mer personal som sköter om platserna.

Bristen på vårdplatser har anmälts till Arbetsmiljöverket, som i fredags i förra veckan gjorde en inspektion på sjukhuset. Enligt Anna-Rask Andersen redogjorde sjukhusledningen då för att de även ska öppna fler vårdplatser i september.

Men Anna Rask-Andersen tycker inte att det här löser arbetsmiljöproblemen inom akutsjukvården på lång sikt. Enligt henne kommer Arbetsmiljöverket inte att ge något föreläggande, något som Läkarföreningen planerar att överklaga:

– Bristen på vårdplatser är väldigt påfrestande för de läkare som arbetar inom akutsjukvården. Patienter är utspridda över hela Akademiska som strössel, som en av mina kollegor uttryckte det.

– Vi hade ju hoppats på att Arbetsmiljöverket skulle ge ett föreläggande så att sjukhuset hade blivit tvungna att anställa fler läkare. Vi tycker att situationen inom akutsjukvården är så allvarlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".