Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alla aktivister från Greenpeace släppta

Uppdaterat torsdag 17 juni 2010 kl 20.40
Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 09.19
Polisbilar kring området vid Uppsala tingsrätt. Foto: Erik Thyselius/SR

De 29 Greenpeaceaktivister som åtalats för grovt olaga intrång på Forsmarks kärnkraftverk i måndags frigavs i väntan på dom när rättegången avslutades i dag.

Domstolsförhandlingen lät bara dröja tre och ett halvt dygn efter aktionens genomförande.

– Det här är unikt och har inneburit mycket stort arbete från polisens och åklagarens sida. Mig veterligen har vi inte haft en rättegång i Sverige med 29 anhållna samtidigt, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Dom meddelas den 1 juli, men åklagaren Magnus Berggren yrkade i dag på villkorlig dom och böter för samtliga åtalade med ett undantag.

Det gäller en 37-årig svensk som är anställd av Greenpeace. Han har medgivit att han gripits under liknande aktioner runtom i Europa och att han tidigare dömts till böter. Åklagaren anser därför att han bör dömas till ett kortare fängelsestraff.

Säkerhetspådraget var stort med bortemot 40 poliser närvarande när rättegången inleddes i morse i Uppsala tingsrätt.

När det gäller aktionen mot Forsmark så var den, enligt åklagaren, mycket välplanerad.

– I det här fallet har Greenpeace samlat ett stort antal aktivister och sympatisörer i syfte att störa Forsmark och försöka påverka riksdagspolitiker inför den omröstning som ska äga rum i dag, sa åklagaren Magnus Berggren.

Den stegförsedda franska brandbilen som användes i måndags morse kom till Sverige redan natten till den 11 juni, det visar bilder från Öresundsbrons övervakningskameror.

Polisen har förutom kartor och sjökort över Forsmark med omnejd hittat en detaljerad aktionsplan, som även innefattat en plan för att kontakta media.

De flesta av de åtalade medgav att de deltagit i aktionen, men förnekar brott. Några säger att de aldrig varit innanför staketen.

– Gärningen var i sig samhällsnyttig eftersom den påvisade häpnadsväckande brister i kärnkraftsanläggningen och uppmärksammandet av dessa brister har nu lett till åtgärder från den högsta politiska nivån, hävdade Jan Palmblad som är juridiskt ombud för tre av de åtalade.

En av aktivisterna åtalas också för ringa vapenbrott. Aktivisten i fråga ska ha varit beväpnad med pepparspray. Sprayen ska inte ha använts.

Forsmarks kostnader för störningarna uppgår till 2,8 miljoner kronor. I samband med att polisen skulle söka igenom området efter aktivister tvingades Forsmark skicka hem 811 anställda, själva reaktordriften var dock aldrig hotad.

Forsmarks kraftgrupp har i dag ställt ett skadeståndsanspråk på närmare tre miljoner kronor, men det kommer att avhandlas i en särskild rättsprocess.

Så här förklarade en polsk kvinna i rätten varför hon deltog i aktionen:

– Polen kommer att ha liknande problem med kärnkraften inom kort, och jag ville att det skulle nå fram till Polen.

Kvinnan svarade också ja på frågan om det var en politisk manifestation från hennes sida, och att hon kom in på området genom att skjutsa sig ned på en lina.

Var du utklädd till sol, vind eller vatten?

– Sol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".