Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Möjligt att ta sig in till kärnavfallet"

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 05.08
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Efter Greenpeaceaktionen mot Forsmarks kärnkraftverk tidigare i veckan har ledningen för Forsmark hävdat att det aldrig var någon fara med att okända personer befann sig på taket till reaktor 2 under nära 1,5 timme. Men i själva verket var aktivisterna bara några dörrar ifrån det farligaste avfallet, det utbrända kärnbränslet, som förvaras i reaktorhallen.

– Det använda bränslet är kraftigt radioaktivt och ställs i vattenbassänger för att radioaktivitet och värme ska avklinga, säger Stig Isaksson, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hur många dörrar är det som skiljer från taket till det utbrända kärnavfallet?

– Det kan jag inte gå in på, för det skulle peka på hur skyddet är uppbyggt.

Om det hade varit attentatsmän, hade det varit möjligt att med sprängmedel spränga sig igenom dörrarna från taket?

– Alla barriärer är möjliga att forcera. Det är en fråga om vad man har tillgång till för kunskap och utrustning, säger Stig Isaksson.

I reaktorhallen förvaras radioaktivt utbränt kärnavfall som senare ska grävas ner och lagras i 100 000-tals år. Men reaktorhallen innefattas inte av den betonginneslutning som omger själva reaktorn. I stället är det framför allt skalskyddet som ska hindra obehöriga att ta sig in i reaktorhallen och till det farliga avfallet.

Om terrorister skulle ta sig upp på taket, som Greenpeace gjorde i måndags, är det följaktligen avgörande att skalskyddet håller, dvs att det inte går att ta sig in. Men på Strålsäkerhetsmyndigheten säger man alltså att det skulle vara möjligt att spränga sig in från taket, där tre Greenpeaceaktivister i måndags befann sig under nära 1,5 timmes tid innan de greps.

Är det tänkbart att terrorister skulle kunna klä ut sig till Greenpeaceaktivister?

– Visst kunde man tänka sig det, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmark.

Hur visste ni att det inte var så i det här fallet?

– Det är en bedömning man gör tillsammans med polisen. Det är bland annat baserat på att de inte hade några vapen på sig eller den typen av utrustning.

Men hur kunde ni veta att de tre som var uppe på taket inte hade vapen innanför kläderna?

– Ja, det är ju en bedömning som man gör. Man ser om de ser ut att ha vapen på sig, säger Claes-Inge Andersson.

Men trots att Forsmarksledningen säger att någon fara inte förelåg fick de allra flesta anställda, över 800 personer, gå hem på eftermiddagen för att en genomsökning skulle göras även inne i reaktorbyggnaden, för att försäkra sig om att ingen tagit sig in dit. Frågan är då varför det behövdes om det var så att Forsmark hade kontroll på situationen hela tiden:

- Det är ju polisens bedömning att man ville göra det. Det är en rutin som de arbetar efter, vad jag förstår, avslutar informationschefen Claes-Inge Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".