Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonvite för äldrevårdsbolag

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 16.23
1 av 2
Äldreman får hjälp att resa på sig. Foto: Bertil Ericsson / Scanpix
2 av 2
Gustaf von Essen (KD). Foto: Mona Wahlund / SR Uppland

Vårdföretaget Kosmo, som driver fem vårdboenden för äldre i Uppsala, tvingas nu betala ett vite till kommunen. Anledningen är brister i kvalitén.

-Eftersom vi inte har varit nöjda så har vi krävt dem på ett visst skadestånd för att de inte har uppfyllt vårt avtal fullt ut. Det har resulterat i en uppgörelse där Kosmo betalar 1 miljon kronor till äldrekontoret och dessutom avsätter 500.000 kronor till kvalitetshöjningar utöver det avtalsmässiga, säger  Gustaf von Essen (KD), ordförande i Uppsala kommuns äldrenämnd.

Läggdags halvfem på eftermiddagen och nekande till toalettbesök. Det är bara ett par punkter av problemen på Kosmos vårdboenden i Uppsala. Enligt äldrekontoret har bolaget haft en för låg bemanning.

Kosmo själva säger att det har handlat om inkörningsproblem och att verksamheten nu ska fungera.

-Det är ju synnerligen höga och lovvärda ambitioner som Uppsala kommun har haft i sin upphandling. Vi har haft den klara intentionen att vi ska leva upp till det. Vi upplever väl att vi nu gör det från ömse håll, men att uppstartsperioden har varit tuff. Det finns ingen enkel lösning på detta. Det finns möjligen erfarenheter att dra av detta från ömse håll, säger Ingemar Helgesson, VD för Kosmos.

Vad har du att säga till boende och deras anhöriga som varit besvikna under den här perioden?

-I den mån man upplever att det varit tillkortakommanden historiskt så är naturligtvis jag den förste att beklaga det. Jag tror samtidigt inte det hade varit möjligt att göra detta helt friktionsfritt, säger Ingemar Helgesson på Kosmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".