Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Bygg utanför tätorten"

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 07.07
Grafik: Så tycker Uppsalaborna att det ska byggas.

Uppsala bör i första hand växa genom att det byggs utanför tätorten. Det tycker en majoritet av de närmare 600 Uppsalabor som deltagit i en opinionsmätning vi låtit göra. Bara en av nio förespråkar förtätning, men översiktsplanen som antogs förra veckan innehåller mest nybyggen av bostäder i tätorten och då handlar det främst om just förtätning. Skriv vad du tycker!

Uppsala växer så det knakar. Det har byggts och kommer att byggas en hel del mer i framtiden.

I mätningen frågade vi: Hur tycker du att Uppsala i första hand ska växa?

Drygt hälften svarade att man ska bygga utanför tätorten. Runt en av fem tycker man ska bygga på höjden och bara drygt en av nio tycker man ska förtäta.

Opinionen är relativt enad. Men kvinnor och personer över 50 år är minst positiva till höga hus och förtätning i stan - och mest positiva till byggande utanför tätorten.

Ändå är det just i tätorten som de allra flesta nya bostäder planeras i Uppsala, i den översiktsplan för Uppsala kommun som kommunfullmäktige klubbade i torsdags.

Det beror på att statsplanerarna räknar med att de flesta ska vilja bo i staden framöver, bland annat eftersom fyra av fem som flyttat hit de senaste åren valt stadslivet.

– En majoritet vill bo centralt, säger Liv Hahne (M), ordförande i byggnadsnämnden. Därför tror hon att politikerna är rätt ute med översiktsplanen och att Uppsalaborna kommer smälta nybyggena så småningom.

Hur ska man lösa det här att folk inte vill att man bygger mer i stan, men samtidigt vill bo där själva?

– Det är inte så att protesterna bara finns inne i staden när man ska bygga, utan det finns även på landet. Jag vill påstå att det inte är någon skillnad på stad och land i det fallet, säger Liv Hahne (M)

– Det gäller ju att förklara att om vi skulle vara så brutala så att vi sa att "ni får inte bo i stan, utan ute på landet", då kommer vi skapa en prisbild i centrala Uppsala som det bara är miljonärer har råd att bo i tillslut. Och det är inte sättet som jag kan tänka mig planera en stad på

– Det måste kunna ske förtätningar och kanske att man kan bygga på vissa av husen som finns i staden.

Men miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell och Uppsalas rödgröna politiker ändrar den här översiktsplanen om de vinner valet. De tror att stadsdelscentrum utanför stadskärnan och de små tätorterna runt Uppsala kan bli heta på bostadsmarkanden genom rejält utbyggd kollektivtrafik i form av spårtrafik både i och utanför stan.

– Det viktigaste är att behålla de gröna stråken i Uppsala, säger Maria Gardfjell.

– Sedan ska man komma ihåg att om vi utvecklar våra kransorter, som Skyttorp och Vattholma, så att det blir bra miljöer för familjer, då kommer fler att vilja bo där.

Uppsalaborna verkar tveksamma till förtätning när staden ska växa men stadsbyggnadsdirektör Bengt Andrén vid Uppsala kommun, konstaterar att Uppsala kan ha närmare 300 000 invånare om 20 år.

– Om vi fortsätter att växa med 4000 om året, det är 40 000 på tio år och 80 000 om 20 år. Det låter mycket men är realistiskt. Uppsala är i en förvandligsfas och i den takt som vi växer kommer vi att bli en liten storstad och det är en hel del som staden måste gå igenom nu.

Hur definieras begreppet storstad?

– Det finns inga definitioner men det är både mentalt och fysiskt. Uppsala 2030 har 280 000 invånare. Då får man åka mer kollektivt och det kommer att vara tätare bebyggt. Vår uppgift blir att se till att det blir mer park och mindre natur, säger Bengt Andrén vid Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".