Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vilks-föredraget

Kritiska efter avvisning

Publicerat torsdag 7 oktober 2010 kl 21.12
De är kritiska mot polisen efter att ha avvisats från föredraget. Foto: Alexander Gagliano/SR

Polisen kritiseras nu av de unga män som avvisades och aldrig fick komma in på Vilks föreläsning igår. De tror själva att orsaken till att de stoppades var att de bar T-shirtar med texten: "Svenska muslimer för fred och rättvisa"

Yasri Khan och Osman Adem representerar organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa:

– Vi valde att delta i den här föreläsningen av Lars Vilks, med en fredlig, icke-våldslig manifestation där vi ville gå in med våra T-shirtar för att visa att det finns en annan åsikt och vi vill visa att vi är för yttrandefriheten och att vi respekterar andras åsikter, men att vi också har en åsikt som vi vill visa.

Vad hände när ni skulle in?

– När vi gick igenom säkerhetskontrollen ropade de oss åt sidan och ville prata med oss och vissa tvingades att ta av sig tröjorna på platsen. Sen blev tre av mina vänner avvisade och körda till olika platser långt ut.

Men hade ni tänkt att ropa eller säga någonting?

– Nej, vi hade tänkt att om han skulle komma med något provocerande så hade vi tyst gått ut. Vi ville också skicka ut en signal om att om man inte håller med någon så finns det flera sätt att visa missnöje.

– Vi är en organisation som jobbar med icke-våldsfrågor och vi har frågat flera gånger vad som föranledde det här beslutet och vi har inte fått några raka svar. Vi gör bedömningen att de valde ut oss enbart för att det stod att vi är svenska muslimer då är det här något som vi behöver gå vidare med, för det skickar ju en allvarlig signal.

Christer Nordström är Uppsalapolisens presstalesman:

– Vi misstänker att de på något sätt skulle störa Lars Vilks och då skulle vi få ha gjort ett kort avbrott för att svvisa dem. Genom det här beslutet fick de inte komma in och då fick vi inga avbrott i föreläsningen.

De bar tröjor med texten: "Sveriges fria muslimer", hade det något med beslutet att göra?

– Nej, det var andra omständigheter som ledde till beslutet.

Vad då?

– Det är inget jag kan berätta om.

Tre av männen skickades av polis iväg till olika platser i Uppsala, enligt Christer Nordström för att inte kunna komma tillbaka och för att störa.

– Det är en befogenhet polisen har vid sådana här tillfällen.

Är personerna misstänkta för något?

– De är inte misstänkta för något.

Var de kända av er sedan tidigare?

– Det vet jag ingenting om.

Hade de uppfört sig aggressivt i kön?

– Inte på något sätt.

Och polismyndigheten vidhåller att beslutet inte har något att göra med att de bar tröjor med texten "Sveriges fria muslimer"?

– Det är inte skälet, det fanns andra omständigheter som gjorde att beslutet fattades, säger polisens presstalesman Christer Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".