Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Journalsystem blir problem för privata husläkare

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 17.59
Läkarundersökning. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Länets privata husläkare - som har avtal med landstinget - kommer i framtiden att kunna behandla betydligt färre patienter än i dag och dessutom drabbas av höga kostnader. Det blir enligt Upplands privatläkarförening följderna om privatläkare tvingas gå över till det kritiserade journalsystemet Cosmic, som används inom landstingets verksamheter.

- Service gentemot patienterna blir ju sämre, förutom alla pratiska svårigheter internt och kostnader vi kan se, säger Ebbe Wahlund som är husläkare i Enköping.

- Hur känns det?

- Jag tycker framförallt att det är väldigt tråkigt att man inte vill lyssna på oss.

Det finns 10 privata husläkarmottagningar i Uppsala län. De allra flesta använder sig i dag inte av patientjournalsystemet Cosmic, som landstingets verksamheter, utan har andra program som de är nöjda med.

Men när deras nuvarande avtal med landstinget går ut och de nya avtalen börjar gälla enligt LOV, lagen om vårdval, så ställer landstinget krav på att alla privata husläkare måste övergå till Cosmic. Detta för att få ett sammanhängande journalsystem. Men Cosmic är enligt Upplands privatläkarförening klart sämre och har också ställt till arbetsmiljöproblem på flera platser inom vården, vilket Upplandsnytt tidigare rapporterat om.

Enligt beräkningar som privatläkaren i Enköping Ebbe Wahlund gjort kan patienteffektiviteten gå ned med så mycket som 30% och det tillkommer också kostnader på runt 300 000 kronor för honom. Men landstingets krav står fast. Budskapet är att gå över till Cosmic eller lägga ned verksamheten:

- Vi har då kniven mot strupen. Ska jag ta ansvar för de människor som jag bedriver primärvård åt så kan jag ju inte bara lägga ned. Då kommer jag att tvingas in i Cosmic och självklart så måste jag ju göra det till slut. Den aspekten känns väldigt tråkig, säger Ebbe Wahlund.

Ebbe Wahlund har nu skrivit ett brev till moderata landstingsrådet Erik Weiman. Han vill att Weiman tar upp frågan i fullmäktige och att landstinget till slut slopar kravet på att privatläkarna ska gå över till Cosmic. Vi hör Erik Weiman:

- Generellt tycker jag att det är väldigt viktigt att, när vi har infört en vårdvalsmodell, att vi har tydliga och lika regler för alla vårdgivare, säger Erik Weiman.

- Men om patienteffektiviteten blir sämre och det dessutom tillkommer kostnader för de privata husläkarna, kan man inte anpassa sig från landstingets sida?

- Det är klart att vi lyssnar på synpunkter, både från privata vårdgivare och från våra egna verksamheter. Men det som är viktigt är att landstinget också är ansvarigt för regelverket för vårdvalsmodellen, säger Erik Weiman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".