Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alla ska ha samma journalsystem"

Publicerat lördag 16 oktober 2010 kl 09.00
Alla vårdgivare måste ha samma journalsystem. En doktor/läkare med stetoskop, lyssnar på ett barns andning/hjärta. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Alla vårdgivare inom landstinget måste ha ett och samma journalsystem, oavsett om det är privata eller landstingsdrivna vårdgivare. Det säger Niklas Rommel som är Hälso- och sjukvårdsdirektör vid Uppsala läns landsting.

I går i Upplandsnytt kunde du höra om de privata husläkarna som menar att de i framtiden kommer kunna ta emot betydligt färre patienter om de tvingas gå över till journalsystemet Cosmic, som de menar är långsammare och mer krångligt.

– Jag kan förstå att de tycker att det är besvärligt att gå över till ett nytt journalsystem. Men jag tror att deras farhågor är överdrivna, säger Niklas Rommel.

Så detta är ett krav från er sida, att alla måste ha Cosmic?

– Alla som vill etablera sig här måste ha Cosmic.

De privata husläkarna i länet vill inte gå över till Cosmic eftersom de menar att systemet är problemfyllt, vilket kommer leda till lägre patienteffektivitet. Landstinget menar att ett övergripande journalsystem ger bättre möjlighet att se vad patienterna behandlats för hos andra vårdgivare. Och det handlar enligt Niklas Rommel också om att säkerställa kvalitén och patientsäkerheten. Men de privata husläkarna menar att deras journalsystem redan är patientsäkra. Anders Björkman är ordförande i Upplands privatläkarförening.

– Cosmic har uppenbara problem, det vet vi. Det är tungrott och stort och väldigt komplicerat. Det tar väldigt lång tid att registrera patienter, säger Anders Björkman.

Och på frågan om det ändå inte är bra att ha ett övergripande system för alla vårdgivare svarar Anders Björkman att det i andra landsting inte har funnits några problem att koppla ihop olika journalsystem.

– Det fungerar ju med olika system i andra landsting, i Stockholm bland annat. Det är inget problem.

Men hälso- och sjukvårdsdirektören Niklas Rommel säger att ett sådant system inte blir likvärdigt Cosmic:

– Det går inte. I dag finns inga tekniska lösningar för att ha en total integrering mellan olika journalsystem.

Men de menar att man kan det på andra håll. Till exempel i Stockholm finns inga problem.

– Nej, så fungerar det inte i Stockholm heller. Man kan inte koppla ihop journalsystem. Man kanske kan från ett system titta in i det andra systemet eventuellt med viss integration, men det går inte att använda systemet i sin helhet, säger Niklas Rommel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".