Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Visar på arbetets vikt"

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 12.10
Kapten David Bergman. Foto: Julia Kauta Kouyate.

I helgen stupade ju en svensk soldat i Afghanistan. Han var den sjätte soldaten som stupat under Sveriges insats som varat i 10 år, och den tredje bara i år. David Bergman, kapten i PSYOPS-förbundet vid ledningsregementet i Enköping, menar att händelsen visar på att den svenska styrkans arbete i Afghanistan är viktigt.

--Det är alltid väldigt tråkigt och väldigt allvarsamt när en kollega avlider på det här sättet, men om något så understryker det alltid allvaret i det vi gör och vikten av att vi fortsätter göra det och även att förbereda oss på ett så bra sätt som möjligt.

Och vad innebär det?

– Ja, just i mitt fall just nu så innebär det att jag är dels del i utbildningen av de som just nu ska rotera ner till Afghanistan och för mig så ligger det en särskild tyngdvikt i att göra det arbetet så bra som möjligt.

Vad tycker du om kravet som nu finns att ingen soldat får vägra utlandstjänst?

– Jag ser det som fullt naturligt för alla soldater och officerare som bär en uniform att ha det som en naturlig del i sitt yrke. Sedan ska det självklart inte vara ett tvång som kommer direkt ur det blå.

Det här har satt fart på debatten om Sveriges närvaro i Afghanistan. Kristdemokratiske riksdagsmannen Michael Oscarsson vill att trupperna ska vara kvar.

– Att lämna våra uppgifter i förtid det är inget alternativ. Det vore att lämna landet åt inbördeskrig och totalt kaos där de talibanska krigsherrarna åter skulle styra och civilbefolkningen skulle drabbas på ett barbariskt sätt.

Pyry Niemi, (S), ni vill då att man tar hem styrkorna i förtid. Varför vill ni det?

– Ja, det är väldigt tydligt. Det har visat sig att den här lösningen och den här modellen inte fungerar. Det har inte blivit en varaktig fred i Afghanistan och vi måste hitta nya metoder för att kunna uppnå den fred som hela världssamfundet verkligen önskar.  Vi har också sagt så här att från och med 2011 så påbörjar vi återtagandet av trupperna och det kan ju ta kanske två tre år. Det är en successiv nedtrappning så att därefter ökar det civila biståndet och de civila aktiviteterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".