Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)

En baddare till bagare

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 19.43
1 av 2
Bagaren Fabian Flink kollar att bröden blir fina. Foto: Elin Roumeliotou/SR
2 av 2
Fabian Flinks bröd jäser i korgar. Foto: Elin Roumeliotou/SR

Bagaren Fabian Flink i Enköping har kammat hem flera SM-medaljer i mathantverk. Det blev två guld, i klasserna surdegsbröd och småkakor. Dessutom ett silver och två brons.

På väggarna i bageriet hänger diplomen tätt. Han har fått flera utmärkelser för sina bakverk, den knappt 28-årige Enköpingsbagaren.

Sedan den ganska blygsamma starten i Enköping för snart fem år sedan har Fabian blivit en väl etablerad bagare med en ökande kundkrets, och verksamheten har svällt som en jäsande bröddeg. Nu är de tre bagare, och flera anställda i butiken.

Mitt bland jäsande degar och nygräddade limpor berättar Fabian Flink för Radio Upplands reporter om sin resa till surdegsinstitutet i San Fransisco.

 – Det var ganska intressant, de hade gjort ett mjöl på quinoa. Surdegen är här för att stanna, och kommer att fortsätta utvecklas.

Enligt Fabian kommer vi i framtiden att baka bröd på supernyttiga frön och nostalgibaka gammaldags småkakor på riktigt smör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".