Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler brott trots ökad polisnärvaro

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 06.40
Tomas Eriksson:”Det har varit fler personrån i Gottsunda/Valsätra”
(2:43 min)
Robert Alvrud, närpolisbefäl i Gottsunda/Valsätra. Foto:Julia Kauta Kouyate.

Ett nätverk av kriminella personer i Gottsunda/Valsätra håller polisen sysselsatta. Men trots stora polisinsatser, så har det inte tydligt visat sig i brottsstatistiken i området, anmälningar om vissa brottstyper har ökat jämfört med tidigare år i området. Men Upplandsnytts sammanställning visar att hittills i år har minst sju personer med koppling till nätverket dömts för olika brott som grov misshandel och försök till utpressning.

– Under en tid har det varit fler personrån, till exempel, i Gottsunda/Valsätra.

Enligt poliskällor tror man en stor del av personrånen har begåtts av personer med koppling till nätverket. Men sedan polisen lyckats identifiera en misstänkt person i mitten av augusti så ska personrånen kraftigt ha minskat.

Nätverket av kriminella med bas i Gottsunda/Valsätra misstänks inte bara för brott i den delen av stan, och alla brott i Gottsunda/Valsätra ligger givetvis inte personer i nätverket bakom.

Men man kan konstatera att utöver personrånen har anmälningarna om misshandel inomhus och mordförsök också ökat från stadsdelen under januari till september i år jämfört med samma period de tre åren innan.

Som du hörde i Upplandsnytt i går misstänks vissa medlemmar i nätverket för att systematiskt hota folk för att få dem som utsatts för brott eller bevittnat något - att inte prata med polisen.

Enligt polisutredarna sker hoten ofta i form av att bildäck skärs sönder, att sten kastas på rutor och ibland att någon viftar med något som ser ut som en pistol.

Polisanmälningarna är också synbart fler i år i det här området när det gäller övergrepp i rättssak som det heter.

– Svårt att säga om problemet är större eller mindre i just den här grupperingen. Oavsett var det uppträder någonstans så är det det största bekymret för rättsväsendet, just dessa hot.

Polisen satsar förhållandevis mycket här, sammanlagt omkring tio poliser jobbar som områdespoliser i Gottsunda/Valsätra med att lösa brott och förhindra nyrekrytering till krimnalitet. Óch utöver det jobbade många utredare exempelvis heltid med de minst fyra knivskärningsincidenter under året där kända kriminella från Gottsunda åtalats.

Och polisarbetet har gett resultat. Upplandsnytts sammanställning visar att hittills i år har minst sju personer med koppling till nätverket dömts för olika brott som grov misshandel och försök till utpressning, däribland två av de mer tongivande gestalterna.

Det återstår att se om det visar sig i brottsstatistiken framöver.

Men Robert Alvrud, närpolisbefäl med ansvar för Gottsunda/Valsätra tror att polisens ökade närvaro i stadsdelen kan ha ökat folks benägenhet att polisanmäla, vilket han menar också döljer sig bakom ökande siffror i brottsstatistiken.

– Till viss del har anmälningsbenägenheten ökat i Gottsunda på grund av vår närvaro, och för att vi har lärt känna fler mäniskor. Så jag tror att det finns med i statistiken också och det ser jag som ett lyckande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".